Τι συμβολίζει η Φανουρόπιτα και πως την φτιάχνουμε;

1660

Τον Άγιο Φανούριο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω= φανερώνω.

Είναι ο Άγιος που στη συνείδηση των πιστών φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα ή ακόμη και την χαμένη τύχη. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάτι τάζουν στον Αγιο μία πίττα -την γνωστή φανουρόπιτα- και συνοδεύουν το αίτημα τους με συγκεκριμένες ευχές.

Η πεποίθηση ότι ο Άγιος φέρνει την καλή τύχη στον άνθρωπο που θα φτιάξει την φανουρόπιτα, είναι πολύ ισχυρή ακόμη και στις μέρες μας! “Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος”, λέει χαρακτηριστικά ο λαός.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! “Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός”.

Στη Σκιάθο “πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους”.

Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ’το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).

Η φανουρόπιτα και ο συμβολισμός της

Αν και με βάση την κοινή λογική είναι αφελές να περιμένει κανείς από μία… πίτα να του φέρει όσα έχασε στη ζωή του, παρά το ότι είμαστε υπέρμαχοι της σκληρής προσπάθειας για να αλλάξει ο καθένας μας την τύχη του, εντούτοις οφείλουμε να σεβαστούμε την λαϊκή παράδοση που ακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η Φανουρόπιτα, δεν αναφέρεται σε κανένα κείμενο της εκκλησίας, δεν σχετίζεται με τον Άγιο Φανούριο, αλλά αποτελεί πλέον μία πίστη που περνάει από γενιά σε γενιά απλά και μόνο επειδή το όνομα Φανούριος παραπέμπει στο “φανερώνω”!

Τρόπος παρασκευής της Φανουρόπιτας

Η πίτα αυτή παρασκευάζεται με επτά (και σε κάποιες περιοχές με εννιά, και θα πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστεί σε φίλους, γνωστούς ή πιστούς που θα συναντήσετε στην εκκλησία την παραμονή αλλά και την ημέρα γιορτής του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή 26 και 27 Αυγούστου.

Αν και υπάρχουν δεκάδες συνταγές και παραλλαγές, θα σας δώσουμε μία συνταγή που συνηθίζεται στη Δράμα:

Υλικά:

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
  • 1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 ποτήρι μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τα υπόλοιπα υλικά.

Αδειάζουμε το χυλό σε ταψί Νο 28 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Όταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ττην κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Σχετικό άρθρο:
Άγιος Φανούριος: Ο Άγιος που φανερώνει ότι ζητήσεις