Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ανδρέα που φυλάσσονται στο Άγιο Όρος

4386

Τα δύο λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα που παρουσιάζει εδώ η λειψανοθήκη έχουν μία ιδιαιτερότητα:

Σχετίζονται με τη ρωσική παρουσία στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα με τις πρώην ρωσικές σκήτες του Αποστόλου Ανδρέα και Προφήτου Ηλία.

Το πρώτο λείψανο είναι τμήμα της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και αποθησαυρίζεται στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι) Αγίου Όρους που βρίσκεται στην άκρη των Καρυών και υπάγεται στη Μονή Βατοπεδίου (ο επίσημος τίτλος της είναι: Ιερά Βατοπαιδινή Κοινοβιακή Σκήτη Αποστόλου Ανδρέου και Μεγάλου Αντωνίου).

Το δεύτερο λείψανο είναι το κάτω μέρος του αριστερού ποδιού του Αποστόλου Ανδρέα και προέρχεται από τη Σκήτη του Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους (ο επίσημος τίτλος της είναι: Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη Προφήτου Ηλία), αλλά σήμερα αποθησαυρίζεται στην Ιερά Πατριαρχική Μονή “Η Κοίμηση της Θεοτόκου” στην Οδησσό της Ουκρανίας. Το λείψανο είχε μαζί του στην Ουκρανία, τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Όσιος Γαβριήλ ο Αθωνίτης (1849 – 1901), ηγούμενος της Σκήτης του Προφήτου Ηλία Αγίου Όρους (1887 -1901). Με την κοίμησή του στην Ουκρανία, το ιερό λείψανο παρέμεινε εκεί.

Τα δύο ιερά λείψανα φυλάσσονται σε δύο εξαιρετικές, ‘ομιλούσες” λειψανοθήκες.

leipsanothiki.blogspot.com