Ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός

3792

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια.

Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ευστόργιος και η μητέρα του ήταν χριστιανή και ονομαζόταν Ευβούλη, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Παντολέων.

Αργότερα στη ζωή του και μάλιστα την ώρα του μαρτυρίου του Παντολέων ακούστηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό που του είπε:

«Δούλε πιστέ, η επιθυμία σου θα εκπληρωθεί, οι πύλες του Ουρανού είναι ανοιχτές για σένα και ο στέφανός σου είναι έτοιμος.

Θα υπάρχει εφεξής καταφυγή των απεγνωσμένων, αρωγή των δοκιμαζομένων, ιατρός των ασθενών και τρόμος των δαιμόνων, γι’ αυτό και το όνομά σου δεν θα είναι πια Παντολέων, αλλά Παντελεήμων.

Την μόρφωσή του την έλαβε από τον φημισμένο ιατρό, τον Ευφρόσυνο και ο Άγιος Ερμόλαος τον δίδαξε ότι μόνο ο Χριστός είναι ο αληθινός Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, που ήρθε να μας χαρίσει τη σωτηρία χωρίς φάρμακα και μάλιστα δωρεάν

. Μια μέρα ο Παντελεήμων βρήκε ένα παιδί νεκρό από δάγκωμα οχιάς και σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την αλήθεια των όσων του έλεγε ο Άγιος Ερμόλαος για τον Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Παντελεήμων επικαλέσθηκε το όνομα του Χριστού και αμέσως το παιδί αναστήθηκε και το φίδι ψόφησε. Άλλη μια φορά ο Παντελεήμων σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τα μάτια ενός τυφλού, επικαλούμενος τον Χριστό και αμέσως ο άνθρωπος βρήκε το φως του.

Τα Θαύματα που έκανε ο Άγιος Παντελεήμων εν ζωή ήταν πάρα πολλά, αλλά και όταν πέθανε τα τίμια λείψανά του δεν έπαυσαν μέχρι και σήμερα να χαρίζουν ίαση και την Χάρη του Χριστού, σε όσους τα ασπάζονται με ευλάβεια και ζητούν την βοήθεια του Θαυματουργού Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος του ιαματικού.

Ο Άγιος Παντελεήμων έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και με περισσότερο ζήλο εργαζόταν και διακονούσε τους ασθενείς.

Οι άλλοι ιατροί της Νικομήδειας, άρχισαν να τον φθονούν διότι, πλέον είχε τη φήμη του ιατρού και θεραπευτή, χωρίς να γνωρίζει κανείς το πως θεραπεύει, αλλά όλος ο κόσμος έτρεχε στον Άγιο Παντελεήμονα.