Ο Άγιος Ελευθέριος έγινε Δεσπότης 20 ετών

1707

– 15 Δεκεμβρίου: Ο Άγιος Ελευθέριος έγινε Δεσπότης 20 ετών. Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και τον ανέθρεψε η μητέρα του η Αγία Ανθία που πίστευε στον Χριστό. Επίσης τον εμπιστεύθηκε στον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο για να ολοκληρώσει τη μόρφωσή του.

Ο Άγιος Ελευθέριος σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και σε ηλικία 17 ετών χειροτονήθηκε ιερέας. Στην ηλικία μόλις των 20 ετών ο πάπας Ρώμης τον διόρισε Επίσκοπο Ιλλυρικού περιοχή που βρίσκεται στη σημερινή Δαλματία.

Η φήμη του Αγίου Ελευθερίου όλο και μεγάλωνε και επιτελούσε πολλά θαύματα στο όνομα του Ιησού Χριστού. Ο αυτοκράτορας της περιοχής μαθαίνοντας όλα αυτά για τον Άγιο Ελευθέριο διέταξε να τον συλλάβουν. Ο αυτοκράτορας τον ανέκρινε και ο Άγιος Ελευθέριος γενναίος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του στον Χριστό.

Ο Άγιος Ελευθέριος υπέστη πολλά μαρτύρια και εν τέλει τον διέσωσε Άγγελος Κυρίου και κατέφυγε στις κορυφές ενός βουνού. Κυνηγοί ανακάλυψαν τον Άγιο Ελευθέριο και ο Άγιος συνελήφθη και εστάλη στην Ρώμη. Ο Άγιος Ελευθέριος έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό.

Ο Άγιος Ελευθέριος που τιμάται η μνήμη του 15 Δεκεμβρίου είναι προστάτης για τις εγκυμονούσες γυναίκες ώστε να έχουν εύκολο τοκετό.