Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα: Πως πρέπει να νηστεύουμε οι Χριστιανοί

1031

Καλόν αγώνα, καλή !

Οι κληρικοί που δεν νηστεύουν, να καθαιρούνται και οι λαϊκοί που δεν νηστεύουν, να αφορίζονται! Να νηστεύετε υπέρ εκείνων, που σας διώκουν. (Κανόνας των Αποστόλων).

Σε τίποτα δεν ωφελεί η νηστεία από τα φαγητά εκείνους, που δεν νηστεύουν με όλες τους τις αισθήσεις. Γιατί αυτός που αγωνίζεται σε όλα, πρέπει να είναι εγκρατής. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)

Αν νηστεύετε μην υπερηφανεύεστε, διαφορετικά καλύτερα να τρώτε κρέας. Γιατί περισσότερο συμφέρει τον άνθρωπο να τρώει κρέας, παρά να είναι υπερήφανος και αλαζόνας. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)

Η νηστεία είναι ένα εργαλείο, που βοηθάει, στο να αποκτήσει κάποιος σωφροσύνη. Ένας που νηστεύει, δεν πρέπει να καυχιέται γι’ αυτό αλλά πρέπει να περιμένει με πίστη στο Θεό, την εκπλήρωση του σκοπού. Οι τεχνίτες δεν καυχιούνται για τα εργαλεία της τέχνης τους ποτέ, αλλά περιμένει ο καθένας το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, για να δείξει με αυτό την ακρίβεια της τέχνης του. (Άγιος Διάδοχος Φωτικής)

Αχ, να ξέρατε τί έπαθε ο Κύριος την Τετάρτη και την Παρασκευή, τίποτα δε θα βάζατε στο στόμα σας. Ούτε ψωμί, όχι λάδι. Μη μαντζιρίζετε (=τρώτε αρτύσιμα) Τετάρτη και Παρασκευή. (Οσία Σοφία εν Κλεισούρα)

Η νηστεία είναι βία φύσεως και περιτομή των ηδονών του λάρυγγος, εκτομή της σαρκικής πυρώσεως, εκκοπή των πονηρών λογισμών, απελευθέρωση από μολυσμούς ονείρων, καθαρότης προσευχής, φωτισμός της ψυχής, διαφύλαξη του νου, διάλυση της πωρώσεως, θύρα της κατανύξεως, ταπεινός στεναγμός, χαρούμενη συντριβή, σταμάτημα της πολυλογίας, αφορμή ησυχίας, φρουρός της υπακοής, ελαφρότης του ύπνου, υγεία του σώματος, πρόξενος της απαθείας, άφεση των αμαρτημάτων, θύρα και απόλαυση του παραδείσου. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Θυμήσου το ξύδι και τη χολή που ποτίστηκε ο Ιησούς. Έτσι θα μάθεις να νηστεύεις πιο εύκολα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)