Παναγία Τιχβίν: Το Τίχβιν είναι μια πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίχβινα και βρίσκεται 230 χιλ. ανατολικά της Αγίας Πετρουπολης.
Το όνομα της πόλης αποτελείται από δυο λέξεις, δρόμος και πλατεία και σημαίνει ”ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία”.
Η πόλη έχει χτιστεί πάνω σ’ έναν σημαντικό παλιό εμπορικό δρόμο.
Η εικόνα-θρύλος της Παναγίας από τη μονή Τιχβίν (της ρωσικής πόλης Τιχβίν) που συνέδεσε την ύπαρξή της με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές νίκες του ρωσικού έθνους, εστάλη από τους αδελφούς της Μονής στην πρωτεύουσα της Νέας Ρωσίας και κέντρο του επαναστατικού αγώνα των ρωσόφωνων, στο Ντονέτσ.
Το 1932 αλιείς στην περιοχή του Νόβγοροντ είδαν την εικόνα στα νερά της λίμνης Λάντογκα να λάμπει σαν τον ήλιο, η οποία μετά εξαφανίστηκε.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε, με τον ίδιο τρόπο, σε διάφορα μέρη της περιοχής.
Τελικά, σταμάτησε στον ποταμὸ Τιχβίν, έξω από την πόλη.
Οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν αμέσως ένα παρεκκλήσι και την νύχτα μερικοί έμειναν να προσευχηθούν μπροστά στην εικόνα.
Χαράματα αποκοιμήθηκαν και όταν ξύπνησαν, όχι μόνο η εικόνα αλλά τα θεμέλια και τα ξύλα πού είχαν ετοιμάσει είχαν εξαφανιστεί..
Μετά από έρευνα βρέθηκαν ανατολικά της πόλης όπου και ολοκληρώθηκε η εκκλησία.
Αν και πολλές φορές η εκκλησία καταστράφηκε από πυρκαγιές, η εικόνα φυλλάσονταν, θαυματουργώς, πάντα αβλαβής.
Αφού πέρασαν 177 χρόνια από την εμφάνιση της Ιεράς εικόνας, ιδρύθηκε ανδρικό μοναστήρι.
Τον ΙΖ’ αιώνα η εικόνα έσωσε πολλές φορές την πόλη και το μοναστήρι από τους Σουηδούς, καθώς και το 1771 την Ρωσία από μια φοβερή επιδημία πανούκλας.
Κατά την παράδοση η εικόνα, η οποία είναι έργο του Αγίου Αποστόλου Λουκά, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από την Αντιοχεία τον Ε’ αιώνα.
Βρισκόταν στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών μέχρι το 1383 και 70 χρόνια πριν την άλωση εξαφανίστηκε, ακριβώς τον καιρό που εμφανίστηκε στην Ρωσία.
Μετά την επανάσταση έκλεισε το μοναστήρι και κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν η Ιερά εικόνα.
Περίπου το 1943-44, κατά την αποχώρηση των Γερμανών κάποιες γιαγιάδες την παρέδωσαν στον Ορθόδοξο Επίσκοπο Ρίγας της Λεττονίας Ιωάννη.
Μετά από διάφορα θαύματα της Παναγίας, ο Επίσκοπος Ιωάννης εγκαταστάθηκε, ως Αρχιεπίσκοπος, στο Σικάγο όπου και προ της κοιμήσεως του, κληροδότησε την Ιερά εικόνα σε ένα Ιερέα.
Η Ιερά εικόνα παρέμεινε στο Σικάγο μέχρι το καλοκαίρι του 2004, οπότε και επέστρεψε θριαμβευτικά στο ανδρικό μοναστήρι ης Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τιχβίν στη Ρωσία, το οποίο είχε επαναλειτουργήσει.
Την 31η Μαρτίου 2019, Κυριακή Γ’ Νηστειών, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποδέχθηκε την Ιερά και σεβασμία Εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας (παλαιού αντιγράφου του 1700), στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής.