Δεν Αγιάζουν μόνο οι ρασοφόροι…

118

: Ποιοι είναι οι άγιοι της Εκκλησίας μας; Στις ημέρες μας αγιάζουν οι λαϊκοί;

Μπορεί ένας άνθρωπος που κοιμήθηκε εν Κυρίω να έχει παρρησία στον Θεό και να πρεσβεύει υπέρ αυτών που τον επικαλούνται;

Ποια είναι τα σημεία της αγιότητος; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει άγιος; Γιατί βλέπουμε να ανακηρύσσονται μόνο ρασοφόροι άγιοι; Η αγιότητα είναι μόνο για τους κληρικούς και τους μοναχούς;

Είναι δυνατόν να αγιάζουν μόνο παπάδες, να αγιάζουν μόνο δεσποτάδες, να αγιάζουν μόνο καλόγεροι; Οι χριστιανοί μας δεν αγιάζουν; Και βέβαια αγιάζουν και είναι και πολλοί μάλιστα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της Εκκλησίας, να μεταμορφώνει τους ανθρώπους και να μετέχουν στην αγιότητα του Θεού. Σημάδια αγιότητας δεν παρουσιάζουν μόνο οι ρασοφόροι αλλά και οι λαϊκοί.

Η Αικατερίνη πνευματικό τέκνο του Γέροντος Νεκταρίου, έζησε σε όλη της τη ζωή κοντά στον Χριστό. Αγωνίστηκε για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως, όπως και ο σύζυγός της, καθώς επίσης πρόσφεραν και στον Χριστό ένα τέκνο τους που αφιερώθηκε και έγινε μοναχός.

Η Αικατερίνη έζησε με πίστη και αγάπη στον Θεό. Καθημερινά έκανε προσευχή στον Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους. Εκοιμήθη στις 8 Φεβρουαρίου 2023 και ενώ μάλιστα για 8 ημέρες βρισκόταν στο νεκρικό θάλαμο, παρόλο αυτά παρουσίαζε ευλυγισία. Το σώμα της είχε νεκρική ευκαμψία.

Η μακαριστή Αικατερίνη έζησε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής της κοντά στον Χριστό και αγάπη για τον πλησίον. Η αξιοθαύμαστη ζωή της, η πίστη της, η ταπείνωσή της, η υπακοή της, η υπομονή της, η αγάπη της για τον Χριστό, μαζί με το σημάδι αγιότητας μετά το θάνατό της που ήταν η νεκρική ευκαμψία, δείχνουν ότι αγιάζουν και οι λαϊκοί.

Σε όλα τα χρόνια της ζωής της έζησε κι άλλα θαυμαστά γεγονότα που διηγήθηκε στον Γέροντα Νεκτάριο.