ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ήρθε στο φως το Αγίασμα της Παναγιάς Φανερωμένης στο Αϊβαλί

2197

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Την στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ήρθε από αρχαιολόγους αυτή τη φορά οι οποίοι έφεραν στο φως μετά από ανασκαφές το Αγίασμα…

της Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή του Αϊβαλί, μια καθαρά ελληνορθόδοξη περιοχή πριν την μικρασιατική καταστροφή.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε δέος στους Τούρκους αρχαιολόγους και βεβαίως αποτελεί ράπισμα στη ρητορική του Ρ.Τ. Ερντογάν που επικαλείται την… ιστορία για να προβάλει τον μεγαλοϊδεατισμό του και τα νεο-οθωμανικά του σχέδια.

Σύμφωνα λοιπόν με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, στην περιοχή Kemalpaşa Mahallesindeki το 126 ετών θαυματουργό αγίασμα της Παναγίας Φανερωμένης, μετά από ειδικές ανασκαφές, ήρθε ξανά στην επιφάνεια. Χρειάσθηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να συμβεί αυτό, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις και διαφορετικές τοποθετήσεις όσον αφορά στο σημείο που έπρεπε να γίνουν οι έρευνες, οι οποίες θεωρητικά είχαν ξεκινήσει το 2005.

Όπως ανάφερε στο τουρκικό πρακτορείο ο καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Αιγαίου που διευθύνει τις έρευνες, Ömer Özyiğit και η σύζυγος του, ειδικός αρχαιολόγος, Suzan Özyiğit, έχουν διατεθεί ήδη δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες για τις ανασκαφές, καθώς το αγίασμα αυτό κρίθηκε ότι είναι εξαιρετικής πολιτιστικής αλλά και θρησκευτικής αξίας, που θα προκαλέσει την έλευση χιλιάδων Τούρκων και όχι μόνο προσκυνητών.

Εντυπωσιακό είναι και το ιστορικό του αγιάσματος, όπως το παραθέτουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με το οποίο η ίδια η Παναγία είχε εμφανιστεί σε ένα μικρό κοριτσάκι στο όνειρο του και του υπέδειξε το μέρος όπου του αποκάλυψε ότι θα αναβλύσει το ιερό ύδωρ της.

Το κοριτσάκι διηγήθηκε το όνειρο του στους δικούς της και αυτοί το είπαν στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισαν να πάνε εκεί και να βρουν την πηγή της Παναγίας.

Και πράγματι πήγαν στο μέρος εκείνο και αφού έσκαψαν ξεχύθηκε το νερό της Παναγιάς. Στο ίδιο μέρος είχε κτιστεί ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης.

Τα εγκαίνια του Αγιάσματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Σεπτεμβριο του 2018

Το ξακουστό «Αγίασμα» της Παναγίας της Φανερωμένης, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά μνημεία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας ανακαινίστηκε και τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πλήθος προσκυνητών -ανάμεσά τους απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων από τη Λέσβο- μετέβησαν στο Αϊβαλί, για να προσευχηθούν και να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του θρησκευτικού μνημείου που ανακαινίσθηκε πρόσφατα από τον τοπικό δήμο.