Ζιχνών Ιερόθεος: «Σε ύψιστη πνευματική αξία και τιμή ο Όσιος Βησσαρίων»

367

: Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η καθιερωμένη πλέον ετήσια μεγάλη πανήγυρις της λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων…

επί τη αναμνήσει της καταθέσεως του Ιερού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, καθώς και επί τη ενάρξει της νέας θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και τα λαμπρά θυρανοίξια του νέου Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το οποίο κατασκευάσθηκε προνοία και μερίμνη του πολιού Προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ι.Σ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος και προηξήρχε και στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ τον χορό των Ιεροψαλτών του Ναού διηύθυνε ο Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός».

Ανάμεσα στους πιστούς της Ενορίας, εκκλησιάστηκαν και πολλοί μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων των Καμένων Βούρλων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον Όσιο Βησσαρίωνα, αλλά και στην κατάθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος στο Ναό, το οποίο και αποτελεί πηγή ευλογίας για την Ενορία αλλά και για όλους τους παραθεριστές της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ευγενική και τιμητική πρόσκληση και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερον η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Πανάγαθo Θεό δια τις μεγάλες και πολλές ευλογίες, τις οποίες έχει δώσει στους ανθρώπους, για να προσπαθήσουν να φτάσουν εις την τελειότητα και εις την πνευματικότητα.

Σήμερα τιμούμε και εορτάζουμε δύο Αγίους, τον Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, που έχουμε την ανάμνηση της καταθέσεως του Τιμίου αυτού Λειψάνου και τον Όσιον Πατέρα ημών Βησσαρίωνα, που τελέσαμε τα θυρανοίξια χθες το βράδυ και σήμερα, του Παρεκκλησίου το οποία τιμάται εις το όνομα του.

Συμμετέχω εις την παρούσα θεοευλόγητο επισφραγιστική καθιέρωση δια των θυρανοιξίων του νέου οίκου λατρείας του Θεού, ο οποίος Ιερός Ναός αφιερώθη εις τιμήν και μνήμην του εν ταις ημέρες σχεδόν όλων ημών των μεγαλυτέρων κατά την ηλικία διαλάμψαντος Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Ένας Ναός, ο οποίος λόγω και της θέσεως της παρούσης λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων θα αποτελεί και αναφορά και ενημέρωση όλων των διερχομένων δι΄ αυτής ευλαβών χριστιανών και πέραν της ευλογίας που λαμβάνουν από τον Πολιούχο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα τον Ιαματικό, τους καλωσορίζει εις την Αγιότοκο Φθιώτιδα ο Αγιοκαταταχθείς Όσιος Βησσαρίων, του οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα θησαυρίζεται εις την Ιερά Μονή Αγάθωνος παρά της Φθιώτιδος Νέας Πάτρας, την Υπάτη.

Ο ουρανός και ο επισκοπών Άγιος Θεός λίαν συντόμως ανέδειξεν εις υψίστην πνευματικήν αξία και τιμήν τούτον τον Όσιο, που σήμερα τιμούμε και εορτάζουμε.

Ως πνευματικός πατήρ του π. Χριστοφόρου καταθέτω εις την αγάπη όλων ότι όντως και δια της δημιουργίας του παρόντος Παρεκκλησίου εκπληρούται η αγάπη αυτού προς τη Θεοτόκο, την Έφορο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Υπάτης και εις τον Όσιο.

Χαίρω χαράν μεγάλην, διότι και κατά την εμφάνιση του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου τότε, αλλά και τώρα κατά την επίσημο αγιοκατάταξή του εις το Αγιολόγον της Εκκλησίας και σήμερα την ημέρα των Θυρανοιξίων του νέου Ναού προς τιμήν του Οσίου, ήμουν και είμαι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Προ της απολύσεως, εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τρισάγιο υπέρτων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με λόγους καρδιακούς και αδελφικής αγάπης ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πανήγυρη και αναφέρθηκε στους δεσμούς ενότητος και αγάπης μεταξύ των Αγίων Αρχιερέων, η οποία υποδηλώνεται και εντείνεται και σφραγίζεται σε κάθε Ιερά Πανήγυρη.

Στον Ιερό Ναό του Οσίου Βησσαρίωνος στα Καμένα Βούρλα ο κ. Συμεών υποδέχθηκε και καλωσόρισε με πατρική αγάπη και τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι συνοδευόταν από τους καθηγητές τους του Γυμνασίου Αυλωναρίου, από το γειτονικό και όμορφο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Για αρκετή ώρα ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, για την αγάπη του Οσίου προς τα παιδιά και τη νεολαία και ακολούθως έδωσε σε όλους ευλογίες, κατά την εόρτια δοχή και φιλοξενία που τους παρατέθηκε από τον Ιερό Ναό στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου