Βεροίας Παντελεήμων: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει την Προστάτιδα του»

1747

Την Πέμπτη 18 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων…

πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει την προστάτιδα του» με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τιμάται σήμερα, 19 Μαϊου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Ο Ελληνισμός του Πόντου είτε εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα είτε σε όποιο άλλο σημείο της οικουμένης, αγωνίσθηκε με δύο στόχους.

Ο πρώτος στόχος ήταν να μην ξεχάσει την καταγωγή του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων του, την πίστη και την ευλάβεια των προγόνων του στην Παναγία τη Σουμελά. Με κόπους και αγώνες οι Πόντιοι που έφθασαν στην Ελλάδα προσπάθησαν να ανιδρύσουν το νέο της κατοικητήριο στο όρος Βέρμιο, να στήσουν εκεί το νέο μοναστήρι της και να το καταστήσουν κέντρο του όπου γης Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί βρίσκεται η ιστορική και θαυματουργός εικόνα της μητέρας τους, της Παναγίας Σουμελά, από την οποία αντλούν δύναμη για να συνεχίσουν τη ζωή του. Εκεί κτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού και ο κτύπος της μεταδίδεται στις νεώτερες γενιές με την ποντιακή λύρα, με την ιστορία και τις παραδόσεις των πατέρων τους. Εκεί μεταλαμπαδεύεται η αγάπη στις προγονικές πατρίδες, που μπορεί να χάθηκαν, αλλά δεν είναι δυνατόν να λησμονηθούν, και ακόμη η πίστη ότι χάνεται πραγματικά αυτό που λησμονιέται.

Ο δεύτερος στόχος του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ο αγώνας του για την αναγνώριση των δικαίων του, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και της αδικίας που έγινε εις βάρος του, ώστε να μην συμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ σε άλλο λαό, αλλά και για να σταματήσει οριστικά η συνεχιζόμενη Γενοκτονία.

Γιατί, δυστυχώς, η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν σταμάτησε με τον βάναυσο ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο, καθώς, όπως είπαμε, γενοκτονία δεν είναι μόνο η εξόντωση των ανθρώπων και η προσπάθεια για ολοσχερή εξάλειψη του πολιτισμού και της ιστορίας τους από έναν τόπο. Γενο­κτο­νία είναι το να θέλεις να εξαφανί­σεις την ιστορία ενός έθνους από έναν τόπο, με τον οποίο είναι συνδεδε­με­νος για περισσότερα από 2.500 χρόνια, να θέλεις να διαγρά­ψεις τα τεκμήρια της πίστεώς του και να βεβηλώσεις τα ιερά του.

Και αυτή συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες, συγκεκαλυμένα και ύπουλα, αλλά με την ίδια βιαιότητα. Μπορεί να μην θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, αλλά θρηνούμε μνημεία πολιτισμού, του πολιτισμού και της πίστεως των πατέρων μας, των οποίων με βάναυσο τρόπο αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και απαλείφεται η ταυτότητά τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει μέσα στην ψυχή του, έχει μέσα στο DNA του την ιστορία και τον πολιτισμό του, και έχει φύλακα και προστάτιδά του την Παναγία τη Σουμελιώτισσα. Και αν αγωνίζεται ενωμένος υπό τη σκέπη της Παναγίας για τη διεκδίκηση των δικαίων του, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτύχει, αλλά θα κατορθώσει να αναγνωρισθεί η μεγάλη αδικία που έγινε εις βάρος του και θα δικαιωθεί.

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».