Βαρθολομαίος: Ιστορική χειρονομία να μας δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος το Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Πέτρου

3452

Βαρθολομαίος: “Μεγάλη αδελφική και ιστορική χειρονομία να μας δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου”.

Είναι η πρώτη φορά που προσφέρονται από έναν Πάπα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ρώμης και κατά σάρκα αδελφού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία προσέφερε ο Αγιώτατος Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ως αντίδωρο αδελφικής αγάπης, στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

“Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αυτήν τη μεγάλη αδελφική, ιστορική χειρονομία να μας δώσει από το Παρεκκλήσιον που είχεν ο Παύλος Στ’, μέσα εις το Αποστολικόν Ανάκτορον, μικρά αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Ρώμης, τα οποία προσεκύνησα προ ολίγου και συγκινήθηκα πολύ.

Ήταν μία γενναία και τολμηρή πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, για την οποία του εκφράζουμε την μεγάλη ευγνωμοσύνη μας”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα Κυριακή, 30 Ιουνίου, στην ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, και όπου για πρώτη φορά εκτέθηκαν προς προσκύνηση τα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου.

Ο Παναγιώτατος, που εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας για το σημαντικό αυτό δώρο, αναφέρθηκε συνοπτικά στις σχέσεις ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, στο διάλογο της αγάπης, που ακολούθησε τη σύνάντηση του Πάπα Παύλου Στ’ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα, στα Ιεροσόλυμα, το 1964, και την άρση των αναθεμάτων, το 1965, καθώς και στον επίσημο θεολογικό διάλογο που διεξάγεται, από το 1980, μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εννέα αποτμήματα του Ιερού λειψάνου, τοποθετημένα σε περίτεχνη λειψανοθήκη, παραδόθηκαν χθες, Σάββατο, 29 Ιουνίου, ημέρα της

εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, επι κεφαλής της επισήμου Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης.

Εκ μέρους του Βατικανού τα συνόδευσε στην Πόλη ο Πανοσ. π.Ανδρέας Παλμιέρι, Υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών.

Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητάς των “Παναγία η Παμμακάριστος”, Άρχοντα Ορφανοτρόφο Γεράσιμο Φωκά, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Στην Κοινοτική Αίθουσα τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Επόπτης της Περιφερείας Ταταούλων, ο Άρχων Έξαρχος Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, η κυρία Ελένη Νιότη, εκ μέρους της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Φερίκιοϊ, “Αγία Βαρβάρα”, και ο Χρήστος Δαφνοπατίδης, Πρόεδρος του ΕΡ.Θ.Ο., οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πολυδιάστατο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Φερίκιοϊ.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, εξήρε το έργο του Μητροπολίτου Σασίμων, καθώς και των Κοινοτικών παραγόντων, ενώ με αφορμή την παρουσία του Προεδρείου και μελών της Αδελφότητας των Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τους συνεγχάρη για τη σημαντική και ιδιαιτέρως υποστηρικτική για το Πατριαρχείο δραστηριότητά τους.