Τα έσοδα των Ιερών Ναών και η απληστία των Μητροπολιτών

559

Πολλοί νέοι μητροπολίτες, που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία, δημιουργούν προβλήματα στους εφημέριους με τις αδιάκοπες απαιτήσεις τους για χρήματα που δεν τους ανήκουν.

Του πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλες οι ενορίες πρέπει να προσφέρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στο μητροπολιτικό τους ταμείο και αδιαφορούν για τις λειτουργικές ανάγκες των ενοριακών ναών, αλλά και για το ποιμαντικό έργο που επιτελούν.

Ποτέ δεν σκέπτονται να ενισχύσουν οικονομικά τις πτωχές και ολιγάνθρωπες ενορίες, αλλά και από αυτές απαιτούν ποσά που δεν υπάρχουν!

Είναι τραγικό κατάντημα να κάνουν ιερατικάς συνάξεις, να απειλούν τους ιερείς, να χρησιμοποιούν γλώσσα αταίριαστη σε μητροπολίτες και χωρίς ντροπή να τους αποκαλούν κλέπτες του ιερού χρήματος των ναών, ενώ οι ίδιοι με τα ιερά χρήματα των μητροπόλεών τους ικανοποιούν ανεξέλεγκτα τις προσωπικές τους επιθυμίες, τις αμαρτωλές τους φιλοδοξίες και καλύπτουν τα έξοδα του αριστοκρατικού τρόπου ζωής που επιλέγουν.

Γι’ αυτούς οι ιερείς είναι κλέπτες, ενώ οι ίδιοι είναι άμεμπτοι διαχειριστές του ιερού χρήματος! Συνήθως στο θέμα των δαπανών δεν έχουν αξιοπρεπείς και ανιδιοτελείς συμβούλους, για να τους εμποδίζουν στην υλοποίηση των ποιμαντικών σχεδιασμών τους.

Οι ενορίες της επαρχίας έχουν και πολλά εξωκκλήσια, τα οποία πρέπει να συντηρούν, γιατί η αγάπη των ενοριτών προς αυτά είναι μεγάλη. Ποτέ όμως οι φιλοχρήματοι μητροπολίτες δεν υπήρξαν αρωγοί στο έργο των ιερέων για τη διατήρησή τους.

Ποτέ δεν σκέφτηκαν την ευλάβεια των απλών ανθρώπων προς αυτά τα ωραιότατα και συγχρόνως ταπεινά σπιτάκια του Θεού, τα οποία ομορφαίνουν και αγιάζουν τον τόπο. Ο άξιος ιερέας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τα εξωκκλήσια της ενορίας του.

Πως όμως θα εξοικονομήσει τα αναγκαία χρήματα για τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό τους, όταν ο οικείος μητροπολίτης κραδαίνει τη ράβδο απειλώντας, ενώ θα έπρεπε να στηρίζει την προσπάθεια και να ποιμαίνει θεοφιλώς;

Δυστυχώς, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των συγκεκριμένων μητροπολιτών και των εφημερίων. Δεν εκπέμπουν στα ίδια κύματα. Οι πρώτοι δεν είναι στοργικοί απέναντι στους δεύτερους. Τους περιφρονούν και τους απειλούν.

Και φυσικά οι δεύτεροι αντιδρούν με το να έχουν μειωμένο σεβασμό προς τους μητροπολίτες τους και μένουν ανεπηρέαστοι από τις όποιες νουθεσίες τους και αδιάφοροι στις υπηρεσιακές εντολές.

Ο μητροπολίτης που περιορίζεται στο μητροπολιτικό μέγαρο και στον καθεδρικό ναό η σε κάποιον προσκυνηματικό και δεν βλέπει με το ίδιο ενδιαφέρον ολόκληρη την περιφέρειά του, μέχρι και το τελευταίο εξωκκλήσι, δεν είναι άξιος της αποστολής του.

Πολλά έργα που γίνονται στις ενορίες χρηματοδοτούνται όχι από το πενιχρό παγκάρι, αλλά από την αξιοσύνη και τον ενάρετο βίο των εφημερίων.

Οι ενορίτες γνωρίζουν, έχουν εμπιστοσύνη και προσφέρουν χρηματικά ποσά, που δεν θέλουν να γίνονται ευρέως γνωστά, για την πραγματοποίηση των έργων. Αυτά προφανώς τα χρήματα είναι αμαρτία να πηγαίνουν στη μητρόπολη.

Εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος