Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος δίπλα στα παιδιά με αναπηρία

2716

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Τη συμπαράστασή του στα παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και των οποίων οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν τις ειδικές θεραπείες τους, εκφράζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος…

με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλλυλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά η επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας:

Με την παρούσα επιστολή μου, αισθάνομαι την ανάγκη να συμπαρα­στα­θώ απέναντι στις οικογένειες με τέκνα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί αδυνατούν να καλύψουν τις ειδικές θεραπείες απαραίτητες για τα τέκνα τους.

Με την αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχής Υπηρεσιών, από 26 Φεβρουαρίου 2019 δεν ισχύουν οι αποζημιώσεις των απαραίτητων Ειδικών Θεραπειών που οφείλει να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι οποίες ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2018, με νέα παραρτήματα, εγκυ­κλίους και καινούριες παρατάσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέ­ρω­σης των γονέων και τέκνων που χρήζουν ειδικών θεραπειών, συντέλεσαν στη δημιουργία πρωτοφανούς χάους με προφανείς επιπτώσεις στους γονείς ενισχύοντας την ψυχική καταπόνησή τους.

Η ταλαιπωρία τους κορυφώθηκε από τις 26 Φεβρουαρίου 2019, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την αποζημίωση τους, όπου προέκυψαν σημαντικές περικοπές στις αποζημιώ­σεις και εφαρμόστηκαν νέες ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες επαναξιολό­γησης όλων των δικαιούχων-παιδιών.

Οι γνωματεύσεις, που βρίσκονται σε ισχύ, δεν ισχύουν πλέον, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των τέκνων να είναι αναγκασμένες να προβούν σε διαδικασία ανανέωσης με νέα ηλεκτρονική γνωμάτευση, ώστε να έχουν τα τέκνα αυτά το δικαίωμα της αντίστοιχης θεραπείας.

Ο χρόνος αναμονής της προαναφερθείσας διαδικασίας, ειδικά στους νομούς της Περιφέρειας, είναι μεγάλος και ασαφής, με αποτέλεσμα τα τέκνα να παραμένουν χωρίς Θεραπευτικό Πρόγραμμα, καθώς οι γονείς αδυνατούν να το καλύψουν και δε δικαιούνται αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ κατά αυτό το διάστημα και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από την αντίστοιχη Ελεγκτική Ομάδα Ειδικών Θεραπειών.

Οι γονείς προτείνουν την ύπαρξη μιας μεταβατικής διάταξης, η οποία θα διευκόλυνε χιλιάδες οικογένειες σε όλο αυτό το γραφειοκρατικό χάος, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Οι γονείς καταγγέλλουν τη μείωση του προϋπολογισμού των ειδικών θεραπειών κατά 40% και τους “κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ”.

Θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί αντίστοιχες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης, γιατί αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση των θεραπειών ανά άτομο και η απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης από τον νέο ΕΚΠΥ σοβαρών διαταραχών.

Οι γονείς βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι σε νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς και νέα συστήματα, αποπροσανα­το­λιζόμενοι από τη φροντίδα των τέκνων τους που θα ενηλικιωθούν με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε ένα κράτος χωρίς τις ανάλογες υποδομές.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι των παιδιών που πάσχουν από το εκφυλιστικό σύνδρομο “RETT”, για τα οποία η μη συνέχιση των θεραπειών θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, καθώς και των παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού, για τα οποία η ρουτίνα και η σταθερότητα στις θεραπείες τους που έχουν χτίσει, είναι απολύτως αναγκαία ώστε να μη χάσουν ό,τι με δυσκολία και κόπο έχουν κατακτήσει.

Ο θεραπευτής τους είναι πρόσωπο αναφοράς για αυτά και η μη συνέχιση των θεραπειών τους έχει ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση και την ανάγκη για διαρκή στήριξη και παρέμβαση, προκειμένου να φθάσουν εκ νέου στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά.

Προσβλέπω ότι όλα τα στελέχη του συστήματος Υγείας, πολιτικά και υπηρεσιακά θα συμμεριστούν τον πόνο, την αγωνία, την ανασφάλεια και την οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία ή Μαθησιακές Δυσκολίες και θα αναγνωρίσουν την επικινδυνότητα της παρούσας κατάστασης που εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό την παλινδρόμηση των παιδιών αυτών καθώς η όποια καθυστέρηση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, συντελεί στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των γονέων τους.

Καθίσταμαι σύμψηφος προς τη διαμαρτυρία των γονέων των συγκεκριμένων τέκνων, εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου και υποστηρίζω ακράδαντα τα αιτήματά τους, προκειμένου να βρεθεί άμεση, αποτελεσματική λύση για τη συνέχιση της θεραπείας των παιδιών αυτών και καλώ την Ελληνική Πολιτεία να υλοποιήσει την υποχρέωσή της έναντι των συγκεκριμένων οικογενειών.

Ευελπιστώ ότι η παράκλησις μου αυτή δε θα πέσει στο κενό της πολιτικής αδιαφορίας αλλά θα εισακουστεί και θα ανταποκριθείτε και θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα τους. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σοβαρό που αφορά όχι μόνο τις οικογένειες και τα τέκνα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και όσους αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη συμπαράστασή τους σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στους οποίους πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συνοδοιπόροι στον αγώνα τους.

† Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ