Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα γίνει ποτέ κόμμα

356

Ξεκάθαρες και κατηγορηματικές ήταν οι θέσεις του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου αναφορικά με τη σχέση της Εκκλησίας με νεοεμφανιζόμενο κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο του στη Βουλή.

Ο κ. Ιγνάτιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Action 24, τόνισε πως “κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί και δεν μπορεί να δηλώσει ότι εκπροσωπεί είτε την Εκκλησία είτε τους Χριστιανούς. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν πρέπει να συμβεί. Γιατί αυτό τείνει να συμβεί και να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι εκπροσωπούν την εκκλησία και τους Χριστιανούς. Αυτό λοιπόν απορρίπτεται από την ποιμένουσα εκκλησία”.

Διευκρινίζει ότι ότι “υπήρξαν εγκύκλιοι Μητροπολιτών που καλούσαν ιδιαίτερα τους ιερείς να μη πάρουν μέρος σε κομματικές τοποθετήσεις και υπήρξαν και εκ των υστέρων δηλώσεις, διότι υπήρξε μία περιρρέουσα κατάσταση όπου αναγκάστηκε η Μητρόπολη να δηλώσει πως δεν έχει καμία σχέση με συγκεκριμένη κομματική παράταξη”.

Έκανε λόγο δε για μια “παραχάραξη της Χριστιανικής μας πίστεως και της ορθοδόξου παραδόσεώς μας. Διότι όταν κάποιοι θέλουν να καθοδηγήσουν πνευματικά και έχουν όντως αναλάβει από την εκκλησία τέτοιο καθήκον όπως είναι οι πνευματικοί αντί για να έχουν πιστούς δημιουργούν οπαδούς αυτό δεν έχει να κάνει με το εκκλησιαστικό γεγονός”.

Προσθέτει ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή από όλους διότι εάν κάποιοι πουν ότι “μία συγκεκριμένη παράταξη είναι των παπάδων ή των χριστιανών και αυτό θα μας αδικήσει. Διότι οι χιλιάδες ιερείς μας δεν έχουν να κάνουν με αυτό το γεγονός και είναι πολύ σωστοί στην εργασία τους και στην προσπάθειά τους να είναι πνευματικοί και όχι αρχηγοί ομάδων. Ούτε εκπροσωπεί κάνεις την ποιμένουσα εκκλησία.

Άρα και σε αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί αν δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση ίσως έχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, να αφήσουμε και να δωρίσουμε την εκκλησία σε κάποιους που δεν το αξίζουν. Άρα εδώ θέλει πολλή προσοχή και διάκριση από όλους μας.

Ποτέ δεν αδιαφορούμε. Είμαστε πάντοτε πολύ διακριτικοί και προσεκτικοί. Όταν χρειάζεται παρεμβαίνουμε. Γιατί ξέρετε υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος να κάνεις ήρωες κάποιους ανθρώπους χωρίς και αυτό να το αξίζουν”.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος: “Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο. Κανείς να μη μας δωρίσει και κανείς να μην οδηγήσει τα πράγματα ποτέ αλίμονο η εκκλησία στον τόπο μας να μετατραπεί σε κόμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και εντελώς διχαστικό.

Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το Ιράν. Εκεί πλέον έχουμε μία πλήρη επικράτηση θεοκρατική. Εκεί πλέον οι μουλάδες έχουν στα χέρια τους την εξουσία. Αυτό δεν έχει να κάνει με μας. Προσέξτε τους παραλληλισμούς γιατί ακριβώς μπορεί κανείς να πετύχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Μην βάζετε τέτοιους πειρασμούς.

Καμία σχέση δεν έχουμε με αυτό. Θα σας φέρω όπως ένα παράδειγμα άλλο. Προσέξτε, προσέξτε τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ. Ακούστε με! Τί συμβαίνει στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή; Οι λεγόμενοι ορθόδοξοι Εβραίοι που είναι οι φανατικοί Εβραίοι που θέλουν να υπερασπιστούν στο απόλυτο την πίστη τους έχουν δημιουργήσει μία κομματική παράταξη η οποία με το ποσοστό που έχει ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η ορθόδοξη εκκλησία είναι εκκλησία. Δεν θα γίνει ποτέ κόμμα. Δεν θέλουμε ποτέ την κοσμική εξουσία. Θέλουμε να έχουμε μία συναλληλία. Ξέρουμε ποιός είναι ο ρόλος μας μέσα στο λαό.

Η δημοκρατία μας αντέχει και η εκκλησία αντέχει. Εγώ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω. Μην ταυτίσετε αυτούς με την εκκλησία. Μη μας φορτώσετε ένα τέτοιο βάρος. Δεν αξίζει στους ιερείς μας, ούτε στους επισκόπους μας”.