Χίου Μάρκος: «Θα πηγαίνω να ιερουργώ όπου γουστάρω»

511

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν ο νέος Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Αμπατζίδης και όλες οι πολιτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές του νησιού.

Μέσα σε κλίμα εκκλησιαστικής ευλαβείας και κατανύξεως, αλλά και εθνικής υπερηφανείας το ακριτικό και μαρτυρικό νησί της Χίου ετίμησε την διπλή εορτή κατά την οποία «γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα».

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου όπου ετελέσθη τόσον ο Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών, όσο και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

Κατά τον Εσπερινό ο Σεβ. Χίου κ. Μάρκος ωμίλησε για την εκπλήρωση της δημιουργίας του χρόνου και την εν αυτώ ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, αναλύοντας εκτενώς και βαθύτατα το φιλάνθρωπο θείο μυστήριο της θείας ενανθρωπίσεως.

Ήταν ένα κήρυγμα, που παρά το μακρόν της διαρκείας του παρηκολούθησε με εμφαντική προσοχή το πλήθος των πιστών μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό.

Κατά την Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον οικουμενικό χαρακτήρα της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και στην εθνική αποστολή της Εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, ξεκινώντας από την ομιλία του Απ. Παύλου στην Πνύκα, την χρήση της ελληνικής γλώσσης στην θεολογία και ιεραποστολή της Εκκλησίας, το χριστιανικό ελληνικό Βυζάντιο, τους νεομάρτυρες και κολλυβάδες της Τουρκοκρατίας και τις «μεγάλες και βασιλικές ώρες του έθνους» το 1821, ως δημιούργημα της πίστεως, της παιδείας, των ευπατρίδων της διασποράς και των ηρώων πολεμάρχων του αγώνος.

Συγκινητική για όλους υπήρξε η από στήθους απαγγελία από τον Χίο Ιεράρχη μεγάλου τμήματος του έπους του Αριστ. Βαλαωρίτου για τον Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε’, περί του μαρτυρίου του οποίου ο Σεβ. Χίου έκανε εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Τέλος, και με αφορμή δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που σχολίαζαν την παρουσία του Σεβ. Χίου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Υφυπ. Εθνικής Αμύνης σε ελληνική βραχονησίδα ο ακρίτας Ιεράρχης είπε:

«Μέσα στα όρια της Μητροπόλεώς μου, που ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, θα πηγαίνω να ιερουργώ όπως οι ιεροί κανόνες επιτάσσουν όπου γουστάρω».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, Τρισάγιο στο Ηρώον της Πόλεως και παρηκολούθησε την παρέλαση των μαθητών, στρατιωτών κ. α.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν ο νέος Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Αμπατζίδης και όλες οι πολιτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές του νησιού.