Τουρκία κατά Ιερώνυμου για το Ισλάμ

1214

«Ατυχές βήμα προς την υπονόμευση των διερευνητικών επαφών» χαρακτηρίζονται σε επίσημη ανακοίνωση οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ.

«Παράλογες οι δηλώσεις, υποκινεί τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», αναφέρεται επίσης.

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, σχετικά με το Ισλάμ το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κόμμα επιδιώξεων και όχι ως θρησκεία.

Η αρχή έγινε με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Diyanet, του ανώτατου Ιμάμη της Τουρκίας, ενώ παρά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επί της ουσίας γίνεται αποδέκτης επιπλήξεων από την Άγκυρα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι προάγει τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.

Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ως παράλογες, ενώ αναφέρονται και οι διερευνητικές επαφές, που θα αρχίσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, λέγοντας πως τέτοιες τοποθετήσεις υπονομεύουν τον διάλογο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ.

Η υπέρτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες ήταν επίσης σημαντικές συνιστά ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Του Χρήστου Γιαννούλη
newsbomb.gr

Σχετικό άρθρο:
Ιερώνυμος: Το Ισλάμ είναι πολιτικό κόμμα, όχι θρησκεία