Το έθιμο με τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο

279
default

: Με 9 συμμετοχές πολεμικών πλοίων από 6 ενορίες-συνοικίες αναβίωσε το μοναδικό έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων Καραβακιών στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Νικολάου Πλαστήρα στη Χίο.

Τα παιδιά από τις ενορίες της Παναγίας Λέτσαινας, Αγίας Παρασκευής Καστέλο, Παναγίας Βοήθειας, Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, Βαρβασίου και Καρυών έβαλαν όλη τους την τέχνη και το μεράκι κατασκευάζοντας εντυπωσιακά ομοιώματα πολεμικών πλοίων.

Πλήθος κόσμου γέμισε την πλατεία της Χίου την παραμονή της πρωτοχρονιάς για να παρακολουθήσει το μοναδικό αυτό έθιμο και να ακούσει τα παινέματα των πληρωμάτων.

Ιστορία του Εθίμου

Τα Αγιοβασιλιάτικα (πρωτοχρονιάτικα) καραβάκια ή βαποράκια είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο. Ως ναυτικό νησί η Χίος, τιμά με αυτό τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον Ελληνικό στόλο.

Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία με πρωταγωνιστές ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες και τα καραβάκια τους. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι πολεμικό, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως ξύλο και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα “παινέματα”. Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών και σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα.

Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδάει τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της.

default

Konstantinos Mil. Anagnostou/chiosphotos.gr