Σε τρία φέρετρα θα ταφεί η σορός του πάπα Βενέδικτου – Αύριο η κηδεία του

440

: Σε τρία φέρετρα θα ταφεί η σορός του πάπα Βενέδικτου XVI, του οποίου η κηδεία θα ακολουθήσει όλο το εθιμοτυπικό ενός εν ενεργεία πάπα.

Ο ποντίφικας πέθανε σε ηλικία 95 ετών στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε η τριήμερη αγρυπνία του.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση, την Δευτέρα και την Τρίτη, οι προσκυνητές ήταν συνολικά 140.000. Μέχρι τις 19:00 απόψε το βράδυ οι προσκυνητές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70.000.

Για λόγους ασφαλείας, ο εναέριος χώρος πάνω από την Αγία Έδρα, από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο το απόγευμα, πρόκειται να παραμείνει κλειστός ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση ποτών, νερού και αναψυκτικών σε γυάλινα μπουκάλια.

Ο Βενέδικτος, Γερμανός με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, ήταν ο πρώτος πάπας σε διάστημα έξι αιώνων, που παραιτήθηκε αντί να υπηρετήσει ως επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας για ολόκληρη τη ζωή του.

Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση είχε προκαλέσει ερωτηματικά για το πώς θα γινόταν η κηδεία, με τον σημερινό πάπα Φραγκίσκο να επιβλέπει την ταφή.

Όπως συνηθίζεται για τους ποντίφικες, η σορός του «επίτιμου Πάπα» θα τοποθετηθεί σε τρία ξεχωριστά φέρετρα. Το πρώτο είναι κατασκευασμένο από ξύλο κυπαρισσιού και θα μπει μέσα σε ένα φέρετρο από ψευδάργυρο. Στη συνέχεια τα δύο φέρετρα θα τοποθετηθούν ξανά σε ένα ξύλινο φέρετρο.

Μέσα σε μεταλλικό κύλινδρο στο φέρετρό του, θα τοποθετηθεί μία γραπτή αφήγηση του παπισμού, από τον πάπα Βενέδικτο, όπως δήλωσε το Βατικανό, ενώ αποκάλυψε και τα σχέδιά για την κηδεία του, που θα τελεστεί αύριο.

Στο φέρετρο θα υπάρχουν και άλλα αντικείμενά του, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων του Βατικανού που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της ηγεσία του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Την κηδεία του θα τελέσει ο πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αν και το Βατικανό έχει τονίσει ότι ο Βενέδικτος ήθελε «απλότητα» για την κηδεία του, ο Μπρούνι είπε ότι θα του αποδοθούν «τελετές ποντίφικα με κάποια πρωτότυπα στοιχεία» που έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια.

Η απόφαση παραίτησης του πάπα Βενέδικτου, το 2013 και η διαδοχή του από τον πάπα Φραγκίσκο δημιούργησαν μια σπάνια κατάσταση όπου στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο πάπες.

Όμως, δεδομένου ότι ο Βενέδικτος δεν ήταν πλέον ενεργών ποντίφικας όταν πέθανε, οι επίσημες αντιπροσωπείες έχουν περιοριστεί σε εκείνες από την Ιταλία και την πατρίδα του τη Γερμανία.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να παραστούν στην τελετή είναι οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και οι μονάρχες της Ισπανίας και του Βελγίου.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη προσκυνήσει τον πάπα Βενέδικτο, η σορός του οποίου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

euronews.com