Ραγκούσης: Άδικο να μην χειροτονείται μια γυναίκα ιερέας

2352

Ραγκούσης: Ο Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του, προτείνει να ανοίξει διάλογος στην ελληνική Εκκλησία για τη χειροτονία γυναικών.

Ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αυτή την αναφορά με αφορμή το γεγονός ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνοντας τη διάχυτη ικανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την εκλογή της κ. Σακκελαροπούλου, ο κ. Ραγκούσης σχολίασε μιλώντας στην ιστοσελίδα flash:

«Αυτή η ικανοποίηση νομίζω ότι σχετίζεται με μία επίγνωση, αλλά και συνειδητοποίηση, ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες που πρέπει να τελειώνουν, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την ίδια την κοινωνία ή από θεσμούς της».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, έκανε αναφορά στην άδικη αντιμετώπιση της γυναίκας από την ελληνική κοινωνία.

«Συγκεκριμένα εννοώ την απαγόρευση να εντάσσεται η γυναίκα, με βάση τις παραδόσεις της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, στην ιεροσύνη, δηλαδή να μην μπορεί να χειροτονείται ιερέας, το οποίο το θεωρώ απολύτως άδικο.

Βεβαίως είναι θέμα της εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος ή για να το πω καλύτερα να συνεχιστεί ένας διάλογος που και θεολογικά έχει ανοίξει από παλιά στους κόλπους της εκκλησίας», εξήγησε ο κ. Ραγκούσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε ένα ακόμη θέμα που αφορά τις γυναίκες: το επώνυμο. «Η κυρία Σακελλαροπούλου λοιπόν είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν διάβασα καλά στο βιογραφικό της έχει ένα παιδί.

Αυτό το παιδί δεν μπορεί να ονομαστεί, εκτός αν έτσι είχε αποφασιστεί από τους γονείς του όταν γεννήθηκε, Σακελλαροπούλου. Έχει πάρει ήδη ενδεχομένως το επώνυμό του πατέρα.

Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε μία εποχή που ο ρόλος της γυναίκας ήταν περιθωριοποιημένος κοινωνικά και επαγγελματικά, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Γι αυτό και φτάσαμε να έχουμε γυναίκα πρόεδρο Συμβουλίου Επικρατείας και γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Νομίζω λοιπόν ότι μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία είναι στο θέμα του οικογενειακού δικαίου.

Δηλαδή, ότι ναι οι γονείς μπορεί να αποφασίζουν να δώσουν όποιο ή και τα δύο επώνυμα που θέλουν στο παιδί τους, αλλά να μην καταλήγει ότι αν δεν αποφασίσουν κάτι διαφορετικό θα παίρνει υποχρεωτικά το επώνυμό του πατέρα. Να παίρνει ενδεχομένως το επώνυμο της μητέρας», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

lifo.gr