Παρακολουθήστε ζωντανά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός – LIVE

3675

Ιεροσόλυμα – LIVE: Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς το πρωί στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για τη τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Μάχη ολόκληρη γίνεται για να καταφέρουν οι πιστοί να παραστούν στην τελετή, ενώ η κίνηση επιβλέπεται από αυστηρά μπλόκα αστυνομικών που φροντίζουν για τον έλεγχο και την τάξη.

Γύρω στη μία το μεσημέρι σβήνουν τα φώτα του Ναού και αρχίζει η Λιτανεία γύρω από τον Πανάγιο Τάφο με λάβαρα, εξαπτέρυγα και λαμπάδες. Πατριάρχης, Αρχιερείς και Ιερείς αφού τελειώσουν την Λιτανεία αρχίζουν να ψάλλουν το «Φως ιλαρόν…».

Όταν έρχεται η ώρα για το Άγιο Φως, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων εκδύεται την Αρχιερατική στολή, ερευνάται αν φέρει κάτι που να ανάβει φωτιά, φορά το λευκό χιτώνα μόνο και είναι έτοιμος να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος Τάφος έχει ερευνηθεί από το πρωί από ειδικούς εκπροσώπους της Αστυνομίας και άλλων δογμάτων για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε σπίθα φωτός μέσα, έχει σφραγισθεί και φυλάσσεται αυστηρά.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης, παίρνει δύο σβηστές δεσμίδες με 33 κεριά (όσα και τα χρόνια του Ιησού) και μπαίνει στον τάφο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό.

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο» σε ανάμνηση της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος στο Θεό είναι:

«εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον…»