Πάπας Βενέδικτος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο Βατικανό

252

: Ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος XVI θα ταφεί με τα κόκκινα άμφια ενός πάπα, αλλά για τον θάνατό του δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο του Βατικανού καθώς δεν ήταν εν ενεργεία ποντίφικας.

Πλήθος κόσμου συρρέει από το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου , στο Βατικανό, όπου από σήμερα το πρωί – και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ – εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Βενέδικτου, ο οποίος πέθανε τη παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών.

Ήδη εχει σχηματισθεί ουρά 10.000 ανθρώπων ενώ στην περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκονται ήδη 1.000 αστυνομικοί και πάνω από 500 εθελοντές, για την ρύθμιση πρακτικών θεμάτων, όπως την ομαλή συγκέντρωση των πιστών και την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί η κηδεία, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου.

Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος XVI θα ταφεί με τα κόκκινα άμφια ενός πάπα, αλλά για τον θάνατό του δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο του Βατικανού καθώς δεν ήταν εν ενεργεία Ποντίφικας.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, ο Βενέδικτος παραιτήθηκε επίσημα από ποντίφικας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους πιστούς καθολικούς και όχι μόνο. Αιτία της απόφασής του αυτής, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα προβλήματα υγείας του, που είχαν επιδεινωθεί. Μετά την εκλογή του Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ονομάσθηκε «επίτιμος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Σύμφωνα με το AP, για τους ίδιους λόγους, όταν πέθανε δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο, δηλαδή δεν χτύπησαν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση προς τους πιστούς στην πλατεία, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες προσκλήσεις.

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ θα ταφεί στις 5 Ιανουαρίου σε μια κρύπτη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Η κηδεία θα είναι χαμηλών τόνων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του για «απλότητα», αλλά και καθιστώντας σαφές ότι η ιδιότητά του ως επίτιμου δεν αξίζει παπική μεγαλοπρέπεια, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Το Βατικανό κάλεσε επισήμως μόνο την Ιταλία και την Γαλλία και ενημέρωσε ότι όποιος άλλος ξένος ηγέτης ή αξιωματούχος επιθυμεί να παρευρεθεί, μπορεί να το κάνει αλλά με την «ιδιωτική του ιδιότητα».

Πηγή: skai.gr