Οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο σόου για τη Μονή της Χώρας

1696

Η εργαλειοποίηση των Ορθοδόξων ναών στην Τουρκία, τόσο με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος όσο της Μονής της Χώρας πριν λίγες ημέρες, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Την ίδια ώρα παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της Δύσης προς την Τουρκία να σταματήσει την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούντ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες πως οι Navtex θα συνεχιστούν.

Την ίδια μέθοδο που κινήθηκαν στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι και στη Μονή της Χώρας σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Υπεύθυνος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς τονίζοντας πως έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την προσευχή μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Προέδρου Ερντογάν να εφαρμοστεί ο νόμος για την αλλαγή καθεστώς και στο συγκεκριμένο ναό.

Τι δήλωσε ο Αλί Ερμπάς
Ο Αλί Ερμπάς μαζί με αξιωματούχους από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν επιθεώρηση του χώρου και ενημερώθηκαν για τις εργασίες ενώ στη συνέχεια δήλωσε: «Με την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η διαδικασία ξεκίνησε. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα, Θα ξεκινήσουμε με μια προσευχή Παρασκευής, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία ακόμα. Ελπίζω να το ανοίξουμε γρήγορα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών» ενώ στη συνέχεια υποστήριξε «Θα εφαρμόσουμε τα ίδια σχέδια που έχουμε εφαρμόσει και στην Αγία Σοφία. Δεν υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία. Είναι δυνατή η λειτουργία του τζαμιού χωρίς να αφαιρεθούν οι τοιχογραφίες με σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος. Οι ειδικοί θα το πραγματοποιήσουν» κατέληξε αναφερόμενος στις τοιχογραφίες.

Δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Μονής της Χώρας στους χριστιανούς και στη συνέχεια δήλωσε: «Kαι πάλι, θα προετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα επισκεπτών, όπως κάναμε στην Αγία Σοφία, χωρίς να καταστρέψουμε το ιστορικό μέρος της UNESCO, και θα λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, και θα το ανοίξουμε για να προσευχόμαστε, ενώ θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι αποκαταστάσεις μας θα συνεχιστούν. Έχουμε ήδη επιπρόσθετες αποκαταστάσεις με εντολή του Προέδρου μας. Τέλος πάντων, τέτοια ιστορικά κτίρια, μνημεία αυτού του είδους, είναι κατασκευές που απαιτούν συνεχή αποκατάσταση. Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχίζονται συνεχώς.»

Υπενθυμίζεται πως στο σόου που είχαν πραγματοποιήσει οι Τούρκοι με την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου 2020, είχαν καλύψει με κουρτίνες τις τοιχογραφίες του ναού προκειμένου να μη φαίνονται κατά τη διάρκεια της προσευχής τους. Ενώ αρχικά είχαν αναφέρει πως οι κουρτίνες θα αποσύρονται όταν ο ναός θα είναι επισκέψιμος για τους πιστούς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει γίνει καθώς τα ψηφιδωτά παραμένουν καλυμμένα.

Μάλιστα οι Τούρκοι σταθεροί στην οπισθοδρόμηση αποφάσισαν πως μόνο με μουσουλμανική μαντίλα θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται οι γυναίκες στην Αγιά Σοφιά, ακολουθώντας ό,τι ισχύει και για τα άλλα τζαμιά της χώρας. Για το λόγο αυτό έξω από το σύμβολο της Ορθοδοξίας διανέμονται μαντίλες για όποιον θελήσει να την επισκεφθεί.

Κλιμακώνουν τις προκλητικές ενέργειες οι Τούρκοι
«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber».
Ανέφερε επίσης πως «οι Navtex θα συνεχιστούν. Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό. (για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος) Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις της ΕΕ, στο κυπριακό και στην επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

orthodoxianewsagency.gr