Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής που ομολόγησε τον Χριστό μέσα σε Τουρκικό γήπεδο θέλει να γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος

10346

: O πρώην διεθνής Σέρβος ποδοσφαιριστής Ματέια Κέζμαν (Mateja Kezman), και νυν ατζέντης επιτυχημένων αθλητών του γηπέδου δεν έμεινε στην ιστορία του αθλήματος μόνο ως ικανότατος σκόρερ αλλά και ως ο άνθρωπος που τόλμησε να κάνει το απίστευτο μέσα στην Τουρκία:

Να πανηγυρίσει γκολ του δείχνοντας την μπλούζα του με στάμπα μία εικόνα του Χριστού, ενώ ήταν ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε κατά τη σεζόν 2006-2007!

Η πράξη του αυτή είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και τον είχε φέρει στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών.

Ο Κέζμαν που στο παρελθόν δήλωνε εθισμένος στα τατουάζ – ένα πάθος που τον βοήθησε να ξεπεράσει η ορθόδοξη πίστη του – σε όλο το χέρι του έχει γράψει στα σέρβικα : «Μόνο ο Θεός μπορεί να με κρίνει».

Πρόκειται για μία φράση του πατέρα Tadej, ενός απ’ τους σύγχρονους μοναχούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι ότι ο Κέζμαν δηλώνει μέγας θαυμαστής της ζωής των μοναχών και σκέφτεται μετά το τέλος της καριέρας του να επιλέξει το δρόμο του μοναχισμού με πιθανό προορισμό το Άγιο Όρος!

«Όταν πιο παλιά έκανα επισκέψεις σε μοναστήρια λυπόμουν τους καλόγερους. Τώρα ζηλεύω τον τρόπο ζωής τους. Είναι η μέγιστη προσφορά στον Κύριο. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε αυτόν τον κόσμο και να σέβεσαι όλες τις Εντολές του Θεού.

Προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο αναλογιζόμενος τον Θεό, πού μου επέτρεψε να γνωρίζω την αλήθεια και να είμαι στο πλευρό ανθρώπων που τον υπηρετούν» είχε πει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Του Αντώνη Μακατούνη