Μετέωρα: Οι πιστοί τίμησαν τον Αη Γιώργη τον «Μαντηλά»

2998

Μετέωρα: Ένας Ευλογημένος τόπος με ήθη και έθιμα που τιμούν την Ορθόδοξη παράδοση, όπως αυτή των Μαντηλιών, όπου πιστοί κάθε ηλικίας αναρριχώνται στους “Βράχους του Θεού” για να τιμήσουν τον Άγιο Γεώργιο τον Μαντηλά.

Με σύμμαχο τον καιρό, τηρήθηκε και φέτος το έθιμο των μαντηλιών στο ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του “Μαντηλά” στο Καστράκι Καλαμπάκας. Πλήθος κόσμου από το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στον χώρο του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά και παρακολούθησαν την διαδικασία του ανεβοκατεβάσματος των μαντηλιών από νέους ανθρώπους του χωριού και όχι μόνο τα οποία στην συνέχεια κόπηκαν σε μικρά κομμάτια που μοιράστηκαν ως φυλαχτό από τον Άγιο Γεώργιο μαζί με μια εικόνα του αγίου.

Η διαδικασία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με τους πιο έμπειρους αναρριχητές να ανεβαίνουν πρώτοι στον βράχο και ειδικότερα στο ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια να ρίχνουν τα σκοινιά με τα οποία ανεβαίνουν οι υπόλοιποι αναρριχητές για την διαδικασία του ανεβοκατεβάσματος των μαντηλίων.

Η ονομασία “Μαντηλάς” προστέθηκε επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου, κάτοικοι του χωριού, της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι από αυτά που κατεβάζουν ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι.

Το έθιμο ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν ένας Τούρκος στρατιώτης ή αξιωματικός, έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου και έπεσε κατά γης αναίσθητος. Τότε η γυναίκα του Τούρκου, έβγαλε το μαντήλι της (φερεντζέ) και το χάρισε στον Άγιο για να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος συνήλθε.

Από τότε κρατά αυτό το έθιμο στο Καστράκι και κάθε χρόνο όλοι δίνουν τα δικά τους μαντήλια στον Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα με το ανεβοκατέβασμα των μαντηλιών τελείται η Θεία Λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου όπου οι πιστοί παίρνουν ένα κομμάτι από τα μαντήλια που έμειναν επάνω για ένα χρόνο και το χρησιμοποιούν ως φυλαχτό.

tameteora.gr