Κορωνοϊός: Εννέα τα κρούσματα στην Ελλάδα

1814

: Απο το Υπ. Υγείας και τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Όπως σημειώνται, “πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας”, ήτοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Ρίο.

Όπως αναφέρεται απο τον ΕΟΔΥ, “πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς”.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 66χρονο, η κατάσταση του οποίου κρίνεται ως σοβαρή, δεδομένου ότι φέρεται πως νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Ο εν λόγω ασθενής φέρεται ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, με αρχική διάγνωση για “λοίμωξη του αναπνευστικού”. Βάσει αυτής εισήχθη σε Παθολογική Κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική Κλινική ήλθε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων (ασθενείς, συνοδοί ασθενών, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό). ο 66χρονος κατάγεται από την Ηλεία και είχε ταξιδέψει με γκρουπ, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Οι συνταξιδιώτες του περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που «ιχνηλατούνται» από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ιερέα που συνόδευε το γκρουπ, στο πούλμαν επέβαιναν 53 άτομα και όπως υποστήριξε πάνω από 25 άτομα είχαν πυρετό και βήχα.

Παράλληλα, ο ιερέας ανέφερε ότι έχουν ειδοποιηθεί όλοι ώστε να πάνε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Την ίδια ώρα , έγινε γνωστό ότι 15 μέλη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου μπαίνουν σε καραντίνα, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο.

Τι αναφέρει η νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, “το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων”.

Το δεύτερο κρούσμα που ανακοινώθηκε σήμερα

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί το όγδοο κρούσμα, που ήταν ο σύζυγος μιας γυναίκας απο την Θεσσαλονίκη, η οποία νοηλευόταν ήδη με κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, “πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Ο ασθενής είναι ο σύζυγος της δασκάλας, φίλης της ασθενούς “0”, ο οποίος αρχικά είχε βγει αρνητικός στην εξέταση, ήταν ωστόσο σε καραντίνα στο σπίτι του, χωρίς να είναι σε επαφή με τα παιδιά του, μέχρις ότου του έγινε το δεύτερο τεστ, το οποίο και βγήκε θετικό. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου”.

Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Αθ.Σκουτέλης είπε πως ένα 8ο και 9ο κρούσμα είναι αναμενόμενο στη χώρα μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να το αντιμετωπίσουν.

Τόνισε δε ότι, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας παραμένουν όπως έχουν, εκτός και αν υπάρξει ραγδαία εξέλιξη, οπότε και υπάρχει προετοιμασία για πιο σκληρά μέτρα όπως αναφέρει το ant1news.gr

Δείτε αυτό: