Η Λιθουανία απαγορεύει την είσοδο στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

92

: Η Λιθουανία απαγόρευσε την είσοδο στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, λόγω της υποστήριξής του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Πατριάρχης αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «Στα μέσα προπαγάνδας, ο Πατριάρχης Κύριλλος αποκαλεί ανοιχτά τους κατοίκους της Ουκρανίας “συμμετέχοντες στο ναζιστικό καθεστώς” που πρέπει να απελαθούν ή να καταστραφούν. Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευλόγησε τον ρωσικό στρατό που συμμετείχε στον πόλεμο».

Η απαγόρευση έρχεται μία ημέρα μετά την άφιξη του πρώτου ρωσικού τρένου στον θύλακα του Καλίνινγκραντ από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως η Λιθουανία οφείλει να επιτρέψει την διέλευση ρωσικών αγαθών δια μέσω των εδαφών της μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Lithuania banned Patriarch of Moscow and All Russia Kirill (Vladimir Gundyaev) from entering its territory, reported by the Ministry of Foreign Affairs of Lithuania, APA reports citing American Dail Newspaper. pic.twitter.com/FRVfnV3H5j

— APA News Agency (@APA_English) July 27, 2022

ΑΠΕ-ΜΠΕ, vimaorthodoxias.gr