Η Αγιά Σοφιά και ο ξαπλωμένος τουρίστας στα χαλιά του Ερντογάν

2039

Προκλητική στάση επισκέπτη της Αγιά-Σοφιάς. Φωτογραφία μέσα από την Αγία Σοφία, που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Του Γιώργου Θεοχάρη

Την έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό κι ένας τούρκος πανεπιστημιακός αλλά υπάρχει και στο twitter ενός ανταποκριτή της Deutsche Welle.

Δείχνει έναν επισκέπτη να βρίσκεται ξαπλωμένος στο δάπεδο της ιστορικής Εκκλησίας, που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί.

Ο εν λόγω κύριος βγάζει σέλφι και δείχνει να… ξεκουράζεται λες και βρίσκεται σε παραλία.

Είτε χριστιανός είτε μουσουλμάνος, ο «ξαπλωμένος» επισκέπτης δείχνει την ίδια ασέβεια, η οποία θα ήταν ανεπίτρεπτη τόσο για μία εκκλησία όσο και για ένα τζαμί.

Το περίεργο είναι ότι γύρω του υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν δείχνει να ενοχλείται με τη στάση παραλίας του τουρίστα που μπήκε στην Αγία-Σοφιά με τον τρόπο αυτό.

Η φωτογραφία αυτή δείχνει τα «καλά» από την μία της μετατροπής της Αγία-Σοφιάς σε μουσείο, αφού μπαίνουν μέσα επισκέπτες που δεν έχουν καμία συναίσθηση της ιερότητας του χώρου, και από την άλλη της μετατροπής σε τζαμί, αφού, εάν δεν είχαν προστεθεί τα παχιά χαλιά των μουσουλμανικών τζαμιών, που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του ναού, απλούστατα ο επισκέπτης δεν θα ξάπλωνε κάτω.

Το χαλί τον προκάλεσε και, κουρασμένος όπως ήταν από την περιήγησή του, βρήκε εύκολα τον χώρο για να αναπαυτεί.

Ίσως και να ήθελε να μιμηθεί την Κοιμωμένη του Χαλεπά.

Για αυτό το αίτημα της Ελλάδος για την Αγία-Σοφιά πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: να επιστρέψει στην φυσική της χρήση ως χριστιανικού ναού για την οποία κατασκευάστηκε. Όλα τα άλλα, μουσουλμανικά σύμβολα, χαλιά, μουσεία κ.ά., είναι προσθήκες, προσωπεία και φτιασιδώματα, που ασχημίζουν και μολύνουν τον ιερό χώρο της και την υποβιβάζουν πνευματικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά.

Δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εξακολουθούν να πιπιλίζουν την καραμέλα του μουσείου, η οποία δεν μπορεί να συγκινήσει κανέναν ούτε μουσουλμάνο ούτε πραγματικό χριστιανό.

Η μόνη αλήθεια είναι αυτή του ναού: η Αγία Σοφία δεν έγινε από μουσουλμάνους ούτε κατασκευάστηκε ως τζαμί, αρπάχτηκε από τους μουσουλμάνους ως λάφυρο πολέμου και πρέπει να επιστραφεί στους χριστιανούς που την κατασκεύασαν και στην αρχική χρήση της ως ναού.

Μόνο αυτή η αλήθεια θα μπορούσε να συγκινήσει κάποιον σκεπτόμενο άνθρωπο.
Τα μουσεία είναι μία μόδα του 20ού κυρίως αιώνα. Η ιδιότητα αυτή του μουσείου πλήττει την ιερότητα του χώρου, καθώς επιτρέπει στους επισκέπτες να μπαίνουν όπως θέλουν και να κάνουν μέσα ό,τι θέλουν, ακόμη και να ασχημονούν, αρκεί να μη βλάπτουν το μνημείο.

vimaorthodoxias.gr