ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Μακρυμάλλης – Τι λέει ο Καθηγούμενος

3233

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Η φωτιά μαίνεται στην περιοχή μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Πλατάνα. Επίγειες και εναέρειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή των μηχανημάτων της Περιφέρειας δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε η Ιερή Μονή της Μακρυμάλλης. Ο ηγούμενος π. Ιάκωβος και οι δύο καλόγεροι απομακρύνθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, αφού εκτός από τον κίνδυνο της φωτιάς η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική από τους καπνούς και τις υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν αναπτυχθεί.

Ο γέροντας Ιάκωβος που μίλησε αποκλειστικά στο One Channel, είπε πως οι μοναχοί έχουν μεταφερθεί στα Ψαχνά ενώ το μοναστήρι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ δεν μπορεί κάποιος να δει τίποτα παρά μόνο τη φωτιά και τους καπνούς.

Στη Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου που έχει εκκενωθεί από το πρωί μετά το πύρινο μέτωπο, το οποίο απειλεί αφανίσει το χωριό βρίσκεται ένας πολύτιμος πνευματικός θησαυρός.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, αλλά και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Τρύφωνα, Χαραλάμπους, Ιγνατίου Νικήτα, Αυξεντίου, Τιμίου Προδρόμου, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, Ιγνατίου και Ρηγίνου της Σκοπέλου και της Οσιομάρτυρας Παρασκευής φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή.

Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά μεταφέρθηκαν οι 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατακαίει από τα ξημερώματα πευκοδάσος στην περιοχή Αγριλίτσα.

vimaorthodoxias.gr