Εύβοια: Πήραν τα Ιερά Λείψανα από την Μονή Οσίου Δαβίδ και την εγκατέλειψαν

989

Δραματικές ώρες περνάει η Εύβοια καθώς η μεγάλη φωτιά που κατακαίει συνεχίζεται με αμείωτη ένταση – Οι μοναχοί πήραν τα Ιερά Λείψανα από την Μονή Δαβίδ.

Η πυρκαγιά έφτασε δυστυχώς λίγα μέτρα από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Οι μοναχοί έχουν μαζέψει τα ιερά λείψανα και έχουν εγκαταλείψει τη μονή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Την αγωνία του για την πύρινη λαίλαπα εξέφρασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Ο Σεβαστός Ιεράρχης ανέφερε πως κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη πλέον και πως η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ έχει εκκενωθεί μερικώς καθώς κάποιοι Πατέρες παραμένουν στο μοναστήρι, βέβαια αν κριθεί απαραίτητο θα αποχωρήσουν και εκείνοι. Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε επίσης πως πολλά εκκλησάκια αλλά και πολλά σπιτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ, αναφορικά με τους πληγέντες που έχασαν τα σπίτια τους ο Μητροπολίτης τόνισε πως κατόπιν συνεννοήσεως με την Περιφέρεια θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, στο Προκόπι αλλά και στις κατασκηνώσεις εφόσον χρειαστεί.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγο εκκενώθηκαν και οι Ροβιές.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ εκκενώθηκε πλήρως
Επίσης τρεις πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Σχετικό SMS απέστειλε το 112 στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Οι κάτοικοι κινδυνεύουν άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς. Ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα από όλα».

Έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα και οι μοναχοί αρνούνται να το εγκαταλείψουν, αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Εγκλωβισμένοι οι πυροσβέστες σε διάφορα σημεία
Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί και για το χωριό Κουρκουλοί. Εφιαλτικές στιγμές ζουν εκεί, καθώς οι φλόγες κύκλωσαν το χωριό και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή επιχειρούν τρία Canadair και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα. Οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

Δείτε βίντεο από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το camping στις Ροβιές και η ελεύθερη κατασκήνωση στην παραλία Ηράκλεια.

vimaorthodoxias.gr