Δεκαπενταύγουστος: Χωρίς Λιτανείες η Κοίμηση της Θεοτόκου

1982

Χωρίς λιτανείες και με τα περιοριστικά μέτρα εντός και εκτός των ναών σε ισχύ, αναμένεται να τιμηθεί φέτος η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μία εβδομάδα πριν από τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά γνωστοποίησε ότι «αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα»

«Ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατόπιν αυτού, αργά χθες βράδυ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς» οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Η εν λόγω σύσταση, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού covid-19.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου μάλιστα υπενθυμίζει την από 04.08.2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως: «Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. (…)Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει»

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω λήψης μέτρων αν αυτό καταστεί αναγκαίο αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στις εκκλησίες το Πάσχα.

«Πηγαίνουμε μέρα μέρα. Αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να εμποδίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Από εκεί και πέρα αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά που περιγράψατε (σ.σ. για τις εκκλησίες και τις λιτανείες) θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

orthodoxianewsagency.gr