Αγία Σοφία: Γιατί δεν καλύφθηκε με χαλί το «ομφάλιο»;

1812

Παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την κάλυψη του «Ομφάλιου» της Αγίας Σοφίας με χαλί, φαίνεται πως οι τούρκοι άλλαξαν γνώμη.

Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε μετά από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν το το λεγόμενο «Ομφάλιο», εκεί που στέφονταν οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) βασιλείς (αυτοκράτορες) δεν καλύφθηκε με χαλί.

Τελικά αυτό δεν έγινε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Τουρκία, Ανδρέα Ρομπόπουλο, αφού έκριναν πως πρόκειται περί ιστορικού μνημείου και δεν πρέπει να μείνει κάτω από το χαλί.

Την ίδια στιγμή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Τένεδο, έστειλε το δικό του μήνυμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ιστορική νήσο Τένεδο βρέθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τα εγκαίνια του καμπαναριού του ναού, αυτό της Αγίας Παρασκευής.

«Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι τόσο μεγάλος όσο και η Αγιά Σοφιά» ήταν το μήνυμά του, δύο ημέρες μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μετά την πρώτη προσευχή.