Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές στη στήλη στήριξης του κτίσματος (ΒΙΝΤΕΟ)

335

: Νέο άρθρο για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Μπιργκιούν, με τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

“Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και «φαγώθηκαν» στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες“, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο σχετικό άρθρο, η αρθρογράφος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος μοιράστηκε βίντεο στο λογαριασμό του με νέο σκάνδαλο για την Αγία Σοφία. Στο βίντεο του Γιασάρ, φαίνονται graffiti με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγία Σοφία, στη στήλη στήριξης του κτίσματος. Στο βίντεο ο Γιασάρ δείχνει το χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται καθαρά η καταστροφή της επιφάνειας και λέει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Επικρίνει δε τους υπευθύνους επειδή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

Τονίζοντας ότι μια δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς διαπράχθηκε στην Αγία Σοφία, ο Γιασάρ δηλώνει: «Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές…»

Παλαιότερα, όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο. Η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ότι η Αγία Σοφία είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες ανά 20 άτομα το πολύ. Γιατί ακόμη και η υγρασία που δημιουργεί η ανθρώπινη πνοή στον χώρο αυτό των 1.500 ετών συντομεύει τη ζωή της Αγίας Σοφίας. Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα.

Όταν συνέβησαν τα τελευταία γεγονότα, συνεχίζει ο Γιασάρ, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίστηκε ότι η Αγία Σοφία προστατευόταν από 154 κάμερες ασφαλείας, με 68 φύλακες και τουριστική αστυνομία. Αφού προστατεύεται τόσο σχολαστικά, πώς συμβαίνει αυτή η καταστροφή; Πού είναι όλη αυτή η ασφάλεια, τι κάνει; Παλαιότερα, όταν ήταν μουσείο, προστατευόταν από πλήρως καταρτισμένο, ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό… Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε τόσες καταγγελίες, υποβάλλουμε αιτήματα, καθημερινά αποκαλύπτονται σκάνδαλα, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα συνεχίζονται».

Αριάνα Φερεντίνου – ertnews.gr