Αγιά Σοφιά: Αφαίρεσαν ταμπέλα που γράφει «Μουσείο»

1696

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, όπως αποδεικνύει βίντεο, που ανέβασε η ιστοσελίδα Haberso.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται στον ιστορικό χώρο αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Οι πινακίδες που γράφουν «Μουσείο» αφαιρέθηκαν.

Την Τρίτη, η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας Diyanet εξέδωσε οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε αυτές, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων τονίζει πως οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται και να είναι «πιο σκοτεινές» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στο να δέχεται επισκέπτες το τζαμί, τις ώρες που δεν γίνεται προσευχή.

Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι ξηλώνουν τα Χριστιανικά σύμβολα

Απαντώντας μάλιστα και σε θεολογικές ανησυχίες, προσθέτει πως η ύπαρξη των αγιογραφιών, στο μνημείο, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει κλειστή στους επισκέπτες από τις 12 Ιουλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη μετατροπή της σε τέμενος.

orthodoxianewsagency.gr