550.000 ευρώ, από το ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 για την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Θων

1615

Άγιος Νικόλαος Θων: Ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο ο Άγιος Νικολάος Θων (Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας) αποδόθηκε στο κοινό ανήμερα της εορτής του, με την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης.

Οι εργασίες, κόστους 550.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 και υλοποιήθηκαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι ο ναός αποτελεί σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκε ο αρχικός γεωμετρικός διάκοσμος και οι τοιχογραφίες, ενώ αποκαταστάθηκαν τα ξύλινα παράθυρα, η θύρα και τα περίτεχνα βιτρώ, που λέγεται ότι έφερε ο Θων από τη Ρωσία.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο βαρύ πολιτιστικό πρόσημο του ναού επισήμανε ότι «στις προτεραιότητες της Περιφέρειας εντάσσεται η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής και σ΄αυτό το πλαίσιο έχουμε εντάξει στο ΠΕΠ Αττικής μία σειρά σημαντικών έργων πολιτισμού».

vimaorthodoxias.gr