Τι θα γίνει με τον Αγιασμό και το μάθημα των Θρησκευτικών;

1202

: Συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τη νέα της σύνθεση.

Χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ενημέρωση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως οι Αγιασμοί θα γίνουν κανονικά στα σχολεία, ενώ τόνισε πως σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος θα καθοριστεί το πως αυτοί θα γίνουν.

Η πρώτη ημέρα της νέας ΔΙΣ
Χθες, κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας. Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Αρχικά αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας».

Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Πως θα γίνουν οι Αγιασμοί στα σχολεία
Την έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Σχετικά με τον Αγιαμσό που τελείται την ημέρα έναρξης των μαθημάτων η κ. Κεραμέως τόνισε πως αυτός φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών θα γίνει ανά τάξη.

Όπως συμπλήρωσε, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Ακόμα στην αρχή της ενημέρωσης επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που θα υπάρχουν στα σχολεία με την έναρξη των μαθημάτων ενώ από σήμερα όπως ενημέρωσε η κα. Κεραμέως οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους.

Την ημέρα όμως που φέτος θα ανοίξουν τα σχολεία η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Δεδομένου ότι την ημέρα αυτή οι κληρικοί θα βρίσκονται στους Ναούς τίθεται το ερώτημα πότε θα γίνει ο αγιασμός χρονικά.

Πάντως το θέμα αυτό αλλά και τη διαδικασία τέλεσης του αγιασμού θα το συζητήσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις.

«Σχετικά με τον Αγιασμό -θα συνεννοηθούμε προφανώς και με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα το συζητήσουμε ενδελεχώς- υπάρχει πρόβλεψη να γίνει ανά τάξη, ούτως ώστε σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας, προκειμένου ακριβώς στο ίδιο πνεύμα των διαλειμμάτων να περιορισθεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων», ανέφερε η υπουργός στους δημοσιογράφους.

Τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΙΣ κατά την τρέχουσα συνεδρίαση θα συζητήσει και το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα νέα προσωρινά βιβλία, αλλά και αυτά που αναμένεται να τυπωθούν τους επόμενους μήνες.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τους Ιεράρχες είναι αυτό της σύγκλησης της Ιεραρχίας, το Φθινόπωρο. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν και και πως θα συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Στα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις σχέσεις με την Πολιτεία, εντάσσονται η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιορυσίας, οι οργανικές θέσεις των Κληρικών αλλά και το καθεστώς που διέπει τα Κοιμητήρια.

Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόσκληση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως.

orthodoxianewsagency.gr