Το «ύστατο χαίρε» στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό (ΒΙΝΤΕΟ)

2945

Αυστραλία: Στη γη του Σίδνεϊ αναπαύεται πλέον ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Σεραφείμ. Σήμερα το πρωί (11:30 π.μ. ώρα Αυστραλίας), στον κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία.

Της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε προεξήρχε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Θεουπόλεως.

Επιμέλειά: Νικόλαος Ζαΐμης

Τις προηγούμενες ημέρες ολόκληρος ο εκκλησιαστικός κόσμος αναφέρθηκε στην εκδημία του μακαριστού ιεράρχη. Παραθέτουμε ορισμένες δηλώσεις:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για τον μακαριστό κυρό Στυλιανό:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό – Κοινοτική Αίθουσα Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Βαφεοχωρίου, 25 Μαρτίου 2019

Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Montag, 25. März 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για τον μακαριστό Στυλιανό:

“Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση την εκδημία του μακαριστού εν Χριστώ αδελφού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, τον οποίον εγνώριζα από πολλών ετών και μας συνέδεε μία ειλικρινής αδελφική σχέση. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα χαρισματικό Ιεράρχη, δεινό θεολόγο, πολυγραφότατο επιστήμονα, ρηξικέλευθο ποιμένα, τολμηρό οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Αυστραλίας. Ήταν μία προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας και παγκοσμίου κύρους. Μία παρουσία πολλαπλώς ωφέλιμη για όλο τον ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Η απώλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική και ο χρόνος θα δώσει δυνατότητες να αποτιμηθεί έτι περισσότερο το σπουδαίο του έργο και η συμβολή του στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Εκφράζω τα καρδιακά μου συλλυπητήρια στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Ιερό Κλήρο και στο ευσεβές πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Να είναι η μνήμη του αιωνία».

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για τον μακαριστό Ιεράρχη:

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καθώς πληροφορήθηκε τήν κοίμηση τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κυροῦ Στυλιανοῦ, ὁ ὁποῖος κατήγετο ἀπό τό Ρέθυμνο τῆς Κρήτης, ἐκφράζει «ἐν ἑνί στόματι» πρός τήν Α.Θ.Π. τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο, τούς Θεοφ. Ἐπισκόπους, τόν Ἱερό Κλῆρο καί τό εὐσεβές ποίμνιο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, καθώς καί τούς κατά σάρκα οἰκείους τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου, τίς θερμές συλλυπητήριες εὐχές τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά τήν ἀνάπαυση τῆς ψυχῆς τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου κυροῦ Στυλιανοῦ, μέ τούς Ἁγίους καί τούς δικαίους.

Ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ὁ ὁποῖος διεποίμανε ὑποδειγματικά τήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Αὐστραλίας γιά περισσότερα ἀπό σαράντα χρόνια, ὑπῆρξε κατά κοινή ὁμολογία Ἐκκλησιαστικός Ἄνδρας μεγάλου πνευματικοῦ διαμετρήματος. Ἀναδείχθηκε δεινός στή Θεολογία, τά Γράμματα, τή συγγραφή καί τήν ποίηση, ἵδρυσε τή Θεολογική Σχολή τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου στό Σύδνεϋ, κατέλιπε μεγάλο ποιμαντικό, διοικητικό καί κοινωνικό ἔργο καί ἀνόρθωσε ἐκκλησιαστικά τήν πέμπτη Ἥπειρο, μέσα σέ δύσκολες περιστάσεις καί συνθῆκες, κατά τό διάστημα τῆς μακρᾶς Ἀρχιεπισκοπικῆς του διακονίας.

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης καυχᾶται διότι ἡ Μεγαλόνησος Κρήτη γέννησε καί ἀνέθρεψε τόν ἀοίδιμο Ἀρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ὁ ὁποῖος προσέφερε τά πολλά χαρίσματα καί τίς ἀρετές του, γιά τό καλό τῆς Μητέρας Ἐκκλησίας, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας καθώς καί εὐρύτερα στό διάλογο μεταξύ τῶν Χριστιανῶν.
Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης, ἀξίως καί δικαίως, μέ εὐγνωμοσύνη μνημονεύει τοῦ ὀνόματος τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κυροῦ Στυλιανοῦ καί προσεύχεται: «Στυλιανοῦ τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας, τοῦ Κρητός, αἰωνία ἡ μνήμη»!

Αλλά και η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια για τον εκλιπόντα Ιεράρχη:

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Αυστραλίας εξέφρασε την Τρίτη τα συλλυπητήριά του στην ελληνική παροικία και την οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού που άφησε τα εγκόσμια την Δευτέρα, όπως γράφει σε εκτενές του αφιέρωμα του neoskosmos.com

Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison, όσο και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Bill Shorten, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews, η πρωθυπουργός της Ν. Ν. Ουαλίας Gladys Berejiklian, υπουργοί της ομοσπονδιακής και πολιτειακών κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων κομμάτων της χώρας και ομογενείς πολιτικοί έσπευσαν να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια.

«Η κοίμηση του Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλία είναι μεγάλη απώλεια για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison και συνεχίζει…

«Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός Χαρκιανάκης ηγήθηκε της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Αυστραλία για σαράντα τέσσερα χρόνια. Με σεβασμό υποκλίνομαι στην επί δεκαετιών προσφορά του. Είναι μια θλιβερή μέρα για τους Αυστραλούς που ασπάζονται ελληνορθόδοξη πίστη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ηγέτης στον οικουμενικό διάλογο μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων θρησκειών. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλούτισε τη ζωή όχι μόνο των μελών ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, αλλά και εκείνων που προέρχονταν από άλλες θρησκείες και πολιτιστικά υπόβαθρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χαρκιανάκης αφήνει μια διαχρονική κληρονομιά μέσω της ίδρυσης και της διοίκησης του Ελληνικού Ορθόδοξου Θεολογικού Κολλεγίου Αγίου Ανδρέα.

Ξέρω ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένας πολύ αγαπητός και πολύ σεβαστός ηγέτης της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας και εκ μέρους όλων των Αυστραλών τους εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια του Σεβασμιότατου και την ελληνοαυστραλιανή ορθόδοξη κοινότητα σε αυτή τη δύσκολη εποχή».
Το συλλυπητήριο μήνυμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Bill Shorten έχει ως εξής:

«Ο Σεβασμιότατος υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος από το 1975 και η συνεισφορά του στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αυστραλίας είναι αναμφισβήτητα υψίστης σημασίας. Αγαπούσε την ομορφιά της ποίησης, αλλά έζησε και υπηρέτησε το ποίμνιό του με ταπεινοφροσύνη, εργαζόμενος ακούραστα, βοηθώντας παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.

Ίδρυσε την πρώτη Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή στο Νότιο Ημισφαίριο με την ίδρυση του Ελληνικού Ορθόδοξου Θεολογικού Κολλεγίου Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϊ.
Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου προς την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα και την οικογένεια του Σεβασμιότατου. Θα μας λείψει. Αιωνία του η Μνήμη».

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλαν επίσης στοn «Νέο Κόσμο» ο υπουργός Μετανάστευσης, David Coleman, και ο Anthony Albanese, στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Kόμματος και αρμόδιος για Θέματα Υποδομών και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μήνυμά του ο Coleman αναφέρει:
«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη. Ήταν δάσκαλος, ποιητής, πνευματικός οδηγός και μελετητής.

Από την υπηρεσία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Αντιπόδων για 44 χρόνια έως την ίδρυση του Ορθόδοξου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αυστραλία, η μεγάλη αυτή μορφή επέδειξε τεράστια ηγεσία και αδιάκριτη αφοσίωση.

Ξέρω ότι η κοίμησή του έχει συγκλονίσει όλη την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα και στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήρια για την απώλειά σας».

Ο Anthony Albanese, σε γραπτό μου μήνυμα, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, τα ξεχωριστά του χαρίσματα, αλλά και τη σχέση του με αυτόν.

«Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία από το 1975, ήταν μία εμβληματική μορφή στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αυστραλίας και ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και θεολόγος.

Ήταν αφιερωμένος στην ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπό του και ήταν ευρέως σεβαστός στην αυστραλιανή κοινωνία.

Εκτιμούσα και αναζητούσα πάντα την σοφή συμβουλή του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Το 2015 ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι ο μόνος πολιτικός από τον οποίο ζητήθηκε να μιλήσει σε μια εορταστική εκδήλωση στο Σίδνεϊ για την 40ή επέτειό του ως Αρχιεπισκόπου».

Και ο Anthony Albanese καταλήγει…
«Προσφέρω επίσης τα σέβη μου στην οικογένεια και τους φίλους του Σεβασμιότατου και σε όλη την ορθόδοξη κοινότητα. Ήταν μία μεγάλη μορφή και η απουσία του θα γίνει αισθητή».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ
Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, και η προσωρινή αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στη Ν.Ν. Ουαλία, Penny Sharpe.

O Daniel Andrews αναφέρει στο μήνυμά του: «Θεολόγος, λόγιος και ποιητής, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας άνθρωπος αξιοσημείωτης νοημοσύνης και ακεραιότητας.

Και ως ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής ταυτότητας του έθνους μας.

Όχι μόνο υπηρετούσε την πίστη του και τους ενορίτες του για περίπου 44 χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν επίσης ο ιδρυτής πολλών σχολείων και μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Χάρη στην δια βίου αφοσίωσή του στην υπηρεσία προς τον πλησίον του, η κληρονομιά που αφήνει θα μείνει στην ιστορία και δεν θα ξεχαστεί.

Εκ μέρους της Πολιτείας μας, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στα μέλη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων μας και στους αγαπημένους του Σεβασμιότατου».
Η Berejiklian εξέφρασε τα συλλυπητήριά της μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, γράφοντας: «Νοιώθω βαθιά λύπη για την κοίμηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη, Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα μας. Ήταν από κάθε άποψη ένας μεγάλος ηγέτης».

Η Penny Sharpe, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ν.Ν. Ουαλίας στην Άνω Βουλή, που από την Δευτέρα έχει αναλάβει τα καθήκοντα της προσωρινής αρχηγού του κόμματος, στο μήνυμά της εξέφρασε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας τα θερμά συλλυπητήριά εκ μέρους της ιδίας και των συνεργατών της στο Εργατικό Κόμμα. Και η Sharpe αφού εξαίρει την πολυτάλαντη προσωπικότητα του Σεβασμιότατου καταλήγει στο μήνυμά της.

«Η ηγεσία και η πνευματική καθοδήγηση που έδωσε ο Σεβασμιότατος σε μισό εκατομμύριο Έλληνες Ορθόδοξους Αυστραλούς πιστούς επεκτάθηκε ανιδιοτελώς και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα».

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους πιστούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την Αυστραλία για το θλιβερό γεγονός της κοίμησης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας σημαντικός πνευματικός ηγέτης στην Αυστραλία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και με υψίστης σημασίας παρουσία στην ελληνική κοινότητα. Προήδρευσε την ίδρυση του πρώτου Ορθοδόξου Θεολογικού Κολλεγίου στην Αυστραλία καθώς και την ίδρυση πολλών κοινοτικών σχολείων και γηροκομείων.

Έφτασε η ώρα να αναπαυθεί εν ειρήνη και η μνήμη του θα περάσει ες αεί στην αιωνιότητα» έγραψε η υπουργός Υγείας της Βικτώριας Τζένη Μικάκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μήνυμα της ομογενούς ομοσπονδιακής βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Μαρίας Βαμβακινού που ανέφερε:
«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, η οποία βυθίστηκε την Δευτέρα το βράδυ στο πένθος με την απώλεια του πνευματικού ηγέτη της Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ηγήθηκε της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στην Αυστραλία με αξιοπρέπεια, αποφασιστικότητα και αφοσίωση στο ποίμνιό του. Αιωνία του η μνήμη».