«Σχίσμα» στην ιεραρχία για τις βαφτίσεις παιδιών ομόφυλων – Η ανακοίνωση Ιερώνυμου και η άμεση απάντηση του Μεσσηνίας

998

Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται μόνον όταν μεγαλώσουν και το επιθυμήσουν τα ίδια.

Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος για το θέμα της βάπτισης των παιδιών που προκύπτουν απο ομόφυλο γάμο προκαλώντας αίσθηση ακόμη (και) εντός της Ιεραρχίας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, από τους ιεράρχες που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του να βαπτίζονται τα παιδιά, τονίζει στο Eleftherostypos.gr ότι πρόκειται για «προσωπική πρόταση» του Αρχιεπισκόπου και «δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23 Ιανουαρίου 2024».

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και ερωτηθείς σχετικά απο δημοσιογράφους, ανέφερε «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση».

Οπως είπε «αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε σε άλλο σημείο πως η «ελευθερία στον άνθρωπο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε όλοι υπόψη. Και η Εκκλησία, αλλά και η Πολιτεία. Ούτε η Εκκλησία πρέπει να έχει την ξιφολόγχη έτοιμη, αλλά ούτε και η Πολιτεία να θέλει να βάλει δεσμά σε οποιοδήποτε χώρο μέσα στην πατρίδα μας».

Η δήλωση αυτή βρήκε σύμφωνο τον κ. Ελπιδοφόρο. «Το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ελπιδοφόρος απο τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε προχθές ξεκαθάρισε ότι δεν θα τελούσε εκκλησιαστικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας «αυτή είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας μας».

Το αν πρέπει να βαπτίζονται ή όχι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Ιεραρχίας με πολλούς ιεράρχες να υιοθετούν σκληρή γραμμή και με κάποιους να εμφανίζονται πιο ανοικτοί.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, με δήλωσή του σχολίασε τα όλα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος «Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με τη μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροοής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23 Ιανουαρίου 2024».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο «η μη βάπτιση των συγκεκριμένων παιδιών αποτελεί ιδιάζον κανονικό επιτίμιο σε αυτά επειδή υιοθετήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία αμαρτάνουν. Η συμφωνία του παρισταμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ίδιο θέμα αναιρείται από την έμπρακτη ενέργειά του, της βάπτισης δηλαδή νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια, στη Γλυφάδα».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε επισημάνει ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το μυστήριο του βαπτίσματος. Το πρόβλημα για την Εκκλησία δεν είναι να εκδικηθεί αυτούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη μορφή γάμου που επιλέγουν. Το θέμα για την Εκκλησία είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια μορφή σχέσεως, γαμικής έξω από τον παραδοσιακό γάμο».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος πρόσφατα ανέφερε «η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, είχε πει (ΑΝΤ1) «αυτή η συγχώρεση, η κατανόηση, η αγάπη, για εμάς στην Εκκλησία είναι στάση ζωής. Η Εκκλησία δεν είναι ποτέ τιμωρητική. Ο κανόνας στην Εκκλησία γίνεται παιδαγωγία και όχι τιμωρία».

Βάλια Νικολάου – eleftherostypos.gr