Βαρθολομαίος: Προσευχόμαστε για τις πυρκαγιές στον πλανήτη

2515

Βαρθολομαίος: Την θλίψη του αλλά και της βαθιά του ανησυχία για τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές που πλήττουν τον πλανήτη, εκφράζει με ανακοίνωσή του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί σε συστράτευση για άμεση λήψη μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι το επόμενο εκκλησιαστικό έτος είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με ακραία κύματα καύσωνα και εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο – από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και τις έρημες περιοχές της Αφρικής και από τις συνήθως καλυμμένες με χιόνι περιοχές της Αρκτικής και της Αλάσκας μέχρι την Ισπανία και τη Σιβηρία. Κάθε μήνα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με θερμοκρασίες ρεκόρ και πρωτοφανείς καύσωνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο -γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες- Ποιμενάρχης υπογραμμίζει ότι η ένταση αυτών των πυρκαγιών και καταιγίδων αυξάνεται προοδευτικά και ενισχύεται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων

Ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών θα μπορούσε να αντηχεί για γενιές, επηρεάζοντας το έδαφος, τις υποδομές και τους ανθρώπους. Τα δέντρα είναι ζωτικά για το έδαφος, για την επιβίωσή μας και για την ψυχή μας. Τα δέντρα δεν είναι απλώς πολύτιμα για την αισθητική τους ομορφιά ή για εμπορικό όφελος, αλλά είναι ουσιαστικά η άμυνά μας απέναντι στην αλλαγή του κλίματος.

«Τέτοια ακραία φαινόμενα μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε πόσο εύθραυστη είναι η φύση, τους περιορισμένους φυσικούς πόρους αλλά και την μοναδική ιερότητα της δημιουργίας».

Η ανακοίνωση επισημαίνει και την εγκύκλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη με αφορμή την Αρχή της Ινδίκτου την 1η Σεπτεμβρίου στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στις οποίες πρωτοστάτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τριάντα χρόνια, τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδοξίας, για την διαφύλαξη της δημιουργίας του Θεού.

«Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που απειλούνται ή πλήττονται από τις πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές του κόσμου μας. Καλούμε όλους τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους να εξετάσουν προσεκτικά το πώς ζούμε, τι καταναλώνουμε και πού βρίσκονται οι προτεραιότητές μας»