Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στα χαρακώματα της φρίκης

629

: Γονυπετείς γυναίκες προσεύχονται να σωθούν οι ζωές τους και η χώρα τους, με δάκρυα στα μάτια ανάβουν κεριά, ενώ την ίδια στιγμή στο μήνυμά…

του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επαίνεσε την «σθεναρή αντίσταση» των Ουκρανών κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Γονυπετείς γυναίκες προσεύχονται να σωθούν οι ζωές τους και η χώρα τους, με δάκρυα στα μάτια ανάβουν κεριά, ενώ την ίδια στιγμή στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επαίνεσε την «σθεναρή αντίσταση» των Ουκρανών κατά των ρωσικών δυνάμεων και πρέπει να σημειώσουμε ότι επρόκειτο για μια από τις σπάνιες αρεμβάσεις του κ. Βαρθολομαίου στα πολιτικά πράγματα.

Ο ήχος της σειρήνας του πολέμου καλύπτει τις καμπάνες της εκκλησίας στο κέντρο του Κιέβου.

Στο εσωτερικό του ναού μια προσευχή μόλις που βγαίνει από τα χείλη μιας γυναίκας μπροστά στην εικόνα, ενός αγίου με στρατιωτική περιβολή. Προσεύχεται με δάκρυα στα μάτια για την επιστροφή του συζύγου, του γιου, του κάθε Ουκρανού που βρίσκεται στο μέτωπο της σφαγής.

Κεριά στη μνήμη
Κυριακή της Ορθοδοξίας που βρίσκει όμως δύο Ορθόδοξους λαούς να βρίσκονται στα χαρακώματα του πολέμου. Σε μια εκκλησία στο δυτικό Κίεβο τα αθώα παιδικά χέρια αγγίζουν τα κεριά που καίνε για την υγεία των στρατιωτών ή στη μνήμη όσων ήδη έπεσαν μαχόμενοι για την Ουκρανία.

«Η τραγωδία είναι πως είναι ομόδοξο Κράτος. Η Εκκλησία μας είναι υπέρ της Ουκρανίας με τον λαό της και βεβαίως ευλογεί όλους να υπερασπιζόμαστε τον λαό, το κράτος και την Εκκλησία μας» τόνισε ο π. Νικόλαος Ντανίλιεβιτς.

Στο κέντρο της Ουκρανικής πρωτεύουσας ο στρατιωτικός ιερέας, διαβάζει ευχή μπροστά σε Ουκρανούς στρατιώτες υπερασπιστές του Κιέβου και ευλογεί τα όπλα τους.

«Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο στρατιώτες αλλά και πολίτες από την Ουκρανία και άλλα κράτη. Και εμείς προσευχόμαστε και ευλογούμε τα όπλα ώστε οι σφαίρες να μην πλήξουν κανέναν Ουκρανό πολίτη και κανέναν άλλο εκτός από τους κακούς» πρόσθεσε ο π. Μικόλα Μεντίσκιι.

Ο Πατριάρχης
Στις μαρτυρικές στιγμές που ζει ο ουκρανικός λαός αναφέρθηκε στο μήνυμά του από την Κωνσταντινούπολη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

«Βλέπουμε όλοι μας τι συμβαίνει γύρω μας στην καρδιά της Ευρώπης, πως στον 21ο αιώνα άρχισε και μαίνεται ένας άδικος πόλεμος, χύνεται ανθρώπινο αίμα, σκοτώνονται άνθρωποι, μένουν ορφανά παιδιά και χήρες γυναίκες. Καταστρέφονται ολόκληρες πόλεις και χωριά».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την αντίσταση των Ουκρανών και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός. «Εν συνοχή καρδίας, παρακολουθούμεν το δράμα του ουκρανικού λαού και εν ταυτώ θαυμάζομεν την σθεναράν αντίστασίν του εις τον ιταμόν εισβολέα. Μεθ’ ικανοποιήσεως καταγράφομεν και την γενναίαν αντίδρασιν Ρώσσων πολιτών εις την αιματοχυσίαν» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από το Κίεβο ως την Οδησσό ο ουκρανικός λαός αγωνία για το τέλος του πολέμου και αναπέμπει προσευχή ως ύστατη ελπίδα απαλλαγής από τα δεινά.

in.gr