Νέος Πατριάρχης Σερβίας ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος

1333

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ.κ. Πορφύριος εξελέγη νέος Πατριάρχης Σερβίας.

Ο κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986. Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990. Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας). Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας. Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Νωρίτερα

Στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, στο Βρατσάρ πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Πατριάρχη της Σερβίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια.

Η εκλογή είναι σημαντική για την ενότητα της Εκκλησίας, αφού από τη στάση του νέου Πατριάρχη θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με την Μόσχα, το Φανάρι, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

Στη διαδικασία εκλογής της Ιεραρχίας προέδρευσε ο Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος, ενώ η τέλεση της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

Δείτε φωτογραφίες από το Πατριαρχείο Σερβίας:

Μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι αν θα αλλάξει η πάγια θέση στο Πατριαρχείο Σερβίας για την εδραίωση της “μακεδονικής εκκλησίας”. Και βεβαίως, πως θα εξελιχτεί η σχέση με την Ρωσική Εκκλησία.

Μέχρι τώρα, η Μόσχα είχε έναν ισχυρό σύμμαχο στα Βαλκάνια και το αντίστροφο κόντρα στο Φανάρι.Για την εκλογή του νέου πατριάρχη ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αμερική αλλά και πολύ περισσότερο η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή στο Κόσσοβο οι Σέρβοι ζουν σε θύλακες, υφίστανται διωγμούς και βλέπουν τα θρησκευτικά τους μνημεία να καταστρέφονται. Ήδη έχουν καταστραφεί περίπου 150 εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία είχαν κτιστεί τον 13ο και τον 14ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται, πως ο μακαριστός Πατριάρχης κ.Ειρηναίος ο οποίος έχασε τη μάχη με τον covid-19 τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν αντίθετος σε κάθε συζήτηση για αυτοκεφαλία της περιοχής με τη στήριξη των Ρώσων αλλά και των περισσότερων ορθόδοξων Εκκλησίών.

vimaorthodoxias.gr