Ισπανία: Ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο με τη Βασίλισσα Σοφία

648

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023…

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου και Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου της Μαδρίτης, στο πλαίσιο της επίσημου επισκέψεώς του στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου κ. Ιερόθεος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Βησσαρίων, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, η Υψηλοτάτη Πριγκίπισσα Ειρήνη, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ισπανία, καθώς και της Κύπρου στην Πορτογαλία, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Μαδρίτη, και πλήθος πιστών ελληνικής, ουκρανικής, ρουμανικής, βουλγαρικής και σερβικής καταγωγής. Παρέστη, επίσης, o Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού στην Ισπανία.

Μετά την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας υποδέχθηκε με θερμούς λόγους υιικής αγάπης και σεβασμού τον Παναγιώτατο, εκφράζοντας την χαρά του ποιμνίου του και επισημαίνοντας ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισπανία αποτελεί ιστορικό γεγονός. Με αφορμή την επέτειο 20 ετών από την ίδρυση της Ι. Μητροπόλεως του και 50 ετών από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων τίμησε για τη διακονία και τη συνολική προσφορά τους τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αιδεσιμολ. κ. Δημήτριο Τσαμπαρλή και την σύζυγό του, τον παλαιό Ιεροψάλτη του Ναού, Μουσικολ. κ. Νικόλαο Πολυζιάδη, καθώς και τις θυγατέρες του αειμνήστου Άρχοντος Γεωργίου Ορφανίδη.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, με διερμηνεία στην ουκρανική και την ισπανική, εκφράζοντας την χαρά του που επισκέπτεται αυτή την εκκλησιαστική επαρχία του Θρόνου, ενώ απευθυνόμενος προς τους πιστούς ουκρανικής καταγωγής δήλωσε τη συμπαράστασή του για τη δοκιμασία που περνάει ο ουκρανικός λαός από τον πόλεμο, και επανέλαβε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτο και διαβολικό. [Διαβάστε το αγγλικό κείμενο της ομιλίας εδώ].

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος συναντήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα με τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, δίνοντάς τους πατρικές συμβουλές και παραινέσεις προκειμένου σε πνεύμα ενότητας και με απόλυτη προσήλωση στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας να υπηρετούν τον λαό του Θεού στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, το βράδυ, ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, με την συμμετοχή της Α. Μεγαλειότητος Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, της αδελφής της Υψηλοτάτης Πριγκίπισσας Ειρήνης, των μελών της Πατριαρχικής συνοδείας και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία κ. Ηλίας Φωτόπουλος. Ο Εξοχ. κ. Πρέσβης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων ευχαριστώντας την Μεγαλειοτάτη και την Υψηλοτάτη για τη πολυδιάστατη βοήθεια που διαχρονικά προσέφεραν στην εκκλησιαστική επαρχία του, τους απένειμε τον σταυρό της Ι. Μητροπόλεως.

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη το μεσημέρι του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου 2023, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Barajas τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφύλακτο, και άλλους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, καθώς και ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία κ. Ηλίας Φωτόπουλος, με στελέχη της Πρεσβείας.

Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου κ. Ιερόθεος και Γαλλίας κ. Δημήτριος, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Kamianovych, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχου, και ο Εντιμ. κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου