Η Αρχή της Ινδίκτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

2741

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάζεται σήμερα, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη με Συνοδική απόφαση από το 1989 (συμπληρώθηκαν 30 χρόνια) και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, συγχοροστατούντων Αρχιερέων του Θρόνου, από την Πόλη και τις ανά την οικουμένη επαρχίες.

Κατά την Θ. Λειτουργία διαβάστηκε και το Πατριαρχικό Μήνυμα για το Περιβάλλον.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, κατά την οποία αναγνώστηκε από τον Πατριάρχη η νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό κείμενο στον Κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας και ακολούθως υπέγραψαν κατά σειρά όλοι οι παριστάμενοι επαρχιούχοι Αρχιερείς του Θρόνου.

Ακολούθως ο Πατριάρχης ευλόγησε τους πιστούς με τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς και έδωσε τις ευχές του για το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό, αλλά και οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετέχουν στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον αείμνηστο, μεγάλο θεολόγο του 20ού αιώνα π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την εκδημία του.

fanarion.blogspot.com