Νέος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης – Η απόφαση της Συνόδου του Οικ. Πατριαρχείου

586

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του Γέροντα Ευμενίου Σαριδάκη.

Του Γιώργου Θεοχάρη

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποδέχθηκε το υποβληθέν αίτημα του Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πανοσιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ευμενίου Σαριδάκη, με καταγωγή από την Εθιά και το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις περαιτέρω Εκκλησιαστικές Ενέργειες.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η μαρτυρία στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ενός συγγενικού προσώπου του και πνευματικού παιδιού από το χωριό του, Εθιά Μονοφατσίου Ηρακλείου της Κρήτης. Σήμερα αυτό το πνευματικό παιδί του Αγίου Ευμενίου που κατά το ήμισυ συνέβαλε, εκτός από τους γονείς του και τα αδέρφια του, και υλικά ο ίδιος ο Αγιος για να σπουδάσει, είναι Αεροπαγίτης και ένας εκ των αξιόλογων δικαστικών λειτουργών που διαθέτει η Ελληνική Δικαιοσύνη!

Ηχητικό ντοκουμέντο – Ομιλία του Αγίου Γέροντος Ευμένιου Σαριδάκη

Πριν φύγει από την επίγεια ζωή του ο Αγιος Ευμένιος του άφησε τα γυαλιά του και την εικόνα που είχε πάνω από το μαξιλάρι του στο νοσοκομειο ΄΄Ευαγγελισμός΄΄ στην Αθήνα . Αυτά τα προσωπικά αντικείμενα του Αγίου ο δικαστικός λειτουργός τα έχει ως φυλακτό στη καριέρα του και τα έχει πάντα μαζί του στη τσάντα του.

To ανακοινωθέν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνήλθε σήμερον, 14 ην τ.μ. Απριλίου 2022, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν του μηνός Απριλίου, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, καθ’ ην:

α) εισηγήσει της Κανονικής Επιτροπής, προέβη ομοφώνως εις την αναγραφήν εις το Αγιολόγιον της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ευμενίου του νέου (Σαριδάκη),

β) εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εν τέλει, επί ταίς εγγιζούσαις αγίαις ημέραις των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, αντηλλάγησαν μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, εκ μέρους των μελών του ιερού Σώματος, αι προσήκουσαι τη περιστάσει ευχαί.

vimaorthodoxias.gr