Ζάκυνθος: Δοξολογία για την 158η επέτειο ενσωμάτωσης των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα

258

: Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 158 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

Στη Ζάκυνθο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Στη δοξολογία παρέστησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα (εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση), ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, οι αρχές του τόπου και άλλοι. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Γυμνασίου Μαχαιράδου Ζακύνθου, Σταμάτιος Ζούλας.

Στις 11:00 ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο).

Στις 11.30 ξεκίνησε η παρέλαση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Αικατερίνη Μοθωναίου θα δεχθεί στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου – Διοικητήριο τις Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές.

Στις 13.00 θα ψαλλεί Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου. Ο Ιωάννης Κλαυδιανός κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του Νομού.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα, όταν και θα αποδοθεί φόρος τιμής στο Ενετικό Κάστρο της πόλης, στα κελιά των φυλακών, όπου θα ψαλεί και τρισάγιο. Με τη δύση του ηλίου θα γίνει υποστολή της σημαίας.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: imerazante.gr – Βίντεο: zantetimes.gr