Το τελευταίο αντίο στον «Άγιο των φυλακών» π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο

3573

Σε κλίμα ιεράς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα η του Αρχιμ. Γερβασίου Ραπτόπουλου, του αποκαλούμενου «Αγίου των φυλακών»…

στον ιερό ναό Αγίας Φοίβης της Διακόνου στην αδελφότητα της οσίας Ξένης στην Περαία Θεσσαλονίκης χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεόκλητου και συμπροσευχόμενων των Σεβ. Μητροπολιτών Έσεσσης, Πέλλης κ. Ιωήλ, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Παρευρέθησαν επίσης πολλοί ιερείς αλλά και πολλοί φυλακισμένοι ευεργετηθέντες από τον μακαριστό γέροντα.

Από νωρίς έφτασαν στην αδελφότητα πολλοί πιστοί, από όλα τα μήκη και πλάτη της Μακεδονίας για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στο σεβαστό Γέροντα.

Το πένθος της εκδημίας του αοίδημου Γέροντα φέρουν η αδελφότητα της Οσίας Ξένης με τη προεστώσα αδελφή Κρυσταλένια η οποία με αυταπάρνηση διηκόνησε τον Γέροντα καθόλη τη διάρκεια της ασθενείας του.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ και ακολούθησε η ταφή του κεκοιμημένου πατρός πλησίον του ιερού παρεκκλησίου του Ευγνώμονος Ληστού στο οποίο συνόδευσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού.

Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας ανέγνωσε σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό Συγχωρητική ευχή. Παρευρέθηκαν βουλευτές, Δήμαρχοι και περιφερειακοι Συμβουλοι, πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Προεδ. Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης, αλλά και ο π. Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

Ο μακαριστός π. Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Εχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στη Μαδαγασκάρη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία κ.α.

Για το έργο του, βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς.

Ο πατέρας Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος) γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων».
Εκοιμήθη σήμερα το πρωί, «ακριβώς 42 χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να απαλύνει τον πόνο των κρατουμένων», όπως σημειώνουν άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Η πρώτη επίσκεψη

Ηταν Κυριακή της Απόκρεω, 5 Μαρτίου 1978, όταν ο πατέρας Γερβάσιος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εμψυχώσει, να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει υλικά και πνευματικά τους κρατουμένους. Από τότε έχουν ήδη συμπληρωθεί περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά».

Ο πατέρας Γερβάσιος, 87χρονος σήμερα, με τη μακριά λευκή γενειάδα είναι πλέον γνωστός σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας και σε πολλές του εξωτερικού. Αποκαλείται -κι όχι άδικα- «Αγιος των Φυλακών», καθώς έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατουμένους καταβάλλοντας 5,5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δόθηκαν ως δωρεές από τους πιστούς.

Οι κρατούμενοι, τους οποίους έχει βοηθήσει είχαν καταδικασθεί κυρίως σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

orthodoxianewsagency.gr