Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην λιτάνευση της Παναγίας Γεροντίσσης και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου

180

: Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης η πανηγυρική Λιτανεία των ιερών Εικόνων, της Παναγίας «Γεροντίσσης» …

και του Αγίου Δημητρίου, μαζί με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Η λιτανεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, αμέσως μετά τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με πλήθος πιστών να συρρέει από νωρίς το πρωί για να προσκυνήσει. Αγήματα την ενόπλων δυνάμεων, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων αλλά και μέλη χορευτικών συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, συνόδεψαν την πομπή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Τις ιερές εικόνες και τα ιερά λείψανα μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, με τους πιστούς να ακολουθούν. Η λιτανεία έκανε μια στάση στον αύλειο χώρο του ΥΜΑΘ, όπου και εψάλη δέηση. Εκεί περίμεναν ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Η πομπή κινήθηκε στις οδούς: Αγίου Δημητρίου, Βενιζέλου, Ολύμπου, Πελλοπονήσου, Αγίου Δημητρίου. Τη λιτανεία συνοδεύει με παιανίσματα η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8 το πρωί θα γίνει η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο του Λευκού Πύργου με μέριμνα του Γ’ Σώματος Στρατού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις 11.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912), στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για τις 6.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της Επετείου Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (1912) και του Έπους του ’40 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Κοσμήτορας του ΑΠΘ Χαρά- Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους με τίτλο: «Το τόξο του χρόνου και το Έπος του 1940» ενώ θα ακολουθήσει μουσικό μέρος από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Το βράδυ της Τετάρτης στις 8.30 θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Στις 11 θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και στις 12.30 η στέψη μνημείων, προτομών και ανδριάντων ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις 11 θα παραστεί στην παρέλαση που θα γίνει στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

thestival.gr