Πλήθος πιστών στον Πανορμίτη Σύμης για τη Σύναξη των Ταξιαρχών

295

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στην ακριτική Σύμη την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022…

ημέρα «της Συνάξεως των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων ασωμάτων».

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Ναθαναήλ εκ Κω, προσωπικό φίλο και συμμοναστή του, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Αναγνώστου εκ της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο εκ της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Φιλόθεο Κάλφα και τους Διακόνους π. Γεώργιο, π. Δημήτριο και π. Παύλο (ΒΙΝΤΕΟ).

Τα Ιερά Αναλόγια καθ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες διακόνησε γλυκυφθόγγως πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Ρισάνου.συναξη

Χιλιάδες ήταν και εφέτος οι ευλαβείς προσκυνητές που προσήλθαν με απόλυτη τάξη και ευλάβεια, συνεργαζόμενοι υπομονετικά με τα όργανα της τάξεως, προκειμένου να βρεθούν κοντά στον αγαπημένο τους Αρχάγγελο και να ασπαστούν την Χαριτόβρυτο Εικόνα Του.
Μετά την Απόλυση και αφού πολλοί προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής, πραγματοποιήθηκε πέριξ του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Μονής, η μεγαλειώδης Λιτάνευσις της Εικόνος του Ταξιάρχου Μιχαήλ, προπορευομένων του Τιμίου Σταυρού, των Εξαπτερύγων, των Λαβάρων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιεροψαλτών και Τμήματος Ναυτοπροσκόπων, ενώ την περιστοίχιζε αποδίδοντας την δέουσα τιμή Στρατιωτικό Άγημα της Δ.Α.Ν. Σύμης (ΒΙΝΤΕΟ).

Όταν η Ιερά Εικόνα εξήλθε της κεντρικής Πύλης της Μονής, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Λιτανείας, τα αγκυροβολημένα στην προκυμαία πολυάριθμα πλοία και σκάφη, συνόδευαν την πομπή με τους χαρούμενους συριγμούς τους, αναμεμιγμένους με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες του ιστορικού Καμπαναριού του Πανορμίτη, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την παλαιά παράδοση, που θέλει τον Αρχάγγελο της Σύμης προστάτη και των ναυτικών μας.

Όταν η Ιερά Πομπή έφθασε έμπροσθεν του Ηρώου του Εθνομάρτυρος Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη και των δύο άλλων εκτελεσθέντων ηρώων υπό των Ιταλών το 1944, Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου σταμάτησε, και ετελέσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου Νεκρώσιμον Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Η Λιτανεία κατέληξε και πάλι στην κεντρική Πύλη, όπου κάτωθεν της Ιεράς Εικόνος του Αρχαγγέλου επί πολλή ώρα διήρχονταν οι πιστοί για να εισέλθουν στην Μονή. Τέλος, εντός του Καθολικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους τους επωνύμους και ανωνύμους για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την συμμετοχή τους, τον Ηγούμενο και τα μέλη της Εφορείας της Ιεράς Μονής, τους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς και τους πολλούς εθελοντές για την συνεργασία και την βοήθειά τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως.

Παρόντες ήταν, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μετά της Προέδρου του Δ.Σ. Σύμης κ. Σεβαστής Λούπη και του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Γρύλλη. Οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, κ. Ιωάννης Παππάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου και κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Βακεντής, ο Διευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διευθύνσεως Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος κ. Παντελής Χαμέτης, ο Διοικητής της ΔΑΝ Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης και κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Πολιτικών Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών.

Τέλος μετά την λήξη της τελετής, η φιλόξενη Τράπεζα του Πανορμίτη προσέφερε χιλιάδες ατομικές μερίδες εορταστικού γεύματος σ’ όλους τους προσκυνητές.