Ο Επιτάφιος στην Θαυματουργή Παναγία Μηλιώτισσα

899

: Πένθιμη ημέρα ξημέρωσε για την Χριστιανοσύνη,  σήμερα και πονάει όλη η κτίση το θάνατο του Αθανάτου.

Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου

Σήμερα ακόμα και τα πετεινά του ουρανού, θλίβονται και ούτε καν κελαηδούν, κλαίνε και αυτά βουβά συμμετέχοντας στο πένθος της Εκκλησίας.

Ο Χριστός, περίπου την ενάτη ώρα, αφού έβγαλε πρώτα φωνή μεγάλη, είπε: «Τετέλεσται»!

Αυτό ήταν!!!

Αυτό ήταν το δώρο του ανθρώπου στον Κτίστη και Δημιουργό του… ο θάνατος!

Ήρθε και έζησε ως απλός άνθρωπος δίπλα σε κοινούς ανθρώπους, δίδαξε το Θέλημά Του, έδειξε το Φως, μα πάνω απ’ όλα μας δίδαξε την Αγάπη… την αληθινή Αγάπη!

Αλλά οι άνθρωποι, τι έκαναν για Αυτόν;

Ακόμα και νεκρός ο Χριστός πάνω στο Σταυρό, λογχίζεται στην ακήρατη πλευρά Του, για να σιγουρευτεί ο άνθρωπος ότι ο “βλάσφημος” και “αμαρτωλός”, για αυτόν, Ιησούς, επιτέλους πέθανε… για να τρέξει απ’ αυτή αίμα και νερό.

Κατά τη δύση του ηλίου, ήρθε ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος και αποκαθήλωσαν από το Σταυρό το Πανάγιο σώμα του Δεσπότη Χριστού, το αρωμάτισαν, το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και αφού το κηδεύσαν σε καινούργιο τάφο, κύλησαν στην είσοδό του ένα μεγάλο λίθο.

Αυτός ο καινούργιος τάφος, είναι ο Επιτάφιος, σήμερα στολίστηκε σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς με τα πιο όμορφα λουλούδια, για να υποδεχτεί το άψυχο και Πανάγιο σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε τον λιτό και ταπεινό Επιτάφιο στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, ή αλλιώς στη , στη Μηλιά Αλμωπίας στο Ν.Πέλλας.