LIVE: Η Eξόδιος Aκολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννου

1335

LIVE: Αυτή την ώρα τελείται η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υφίστανται την εξόδιο ακολουθία τελεί ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Παραβρίσκονται ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, ο υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα στην πόλη του Λαγκαδά οι σημαίες και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, χθες το πρωί, σε ηλικία μόλις 62 ετών.

Η είδηση σκόρπισε θλίψη τόσο στην τοπική κοινωνία του Λαγκαδά, όσο και σε όλη την Ορθοδοξία καθώς ο Σεβασμιώτατος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός προς όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr από το περιβάλλον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, ο Μητροπολίτης εκοιμήθη στo νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου εισήχθη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης μίλησε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου με τους συνεργάτες του και μάλιστα τους είπε πως έπρεπε να τελεσθεί δέηση για την απαλλαγή από τον κορωνοϊό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα καθώς ήταν ζαχαροδιαβητικός.

«Το έργο του ήταν καινοτόμο και ανανεωτικό»
Ανακοίνωση για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη της κυρού Ιωάννου εξέδωσε η Μητρόπολη Λαγκαδά, στην οποία στέκεται ιδιαιτέρως στο καινοτόμο και ανανεωτικό έργο που επιτέλεσε στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του.

«Το έργο του στη Μητρόπολη Λαγκαδά ήταν καινοτόμο και ανανεωτικό. Ανακαίνισε και ανέδειξε το μητροπολιτικό μέγαρο, ανοικοδόμησε και εγκαινίασε Ναούς, αναστήλωσε 12 μεταβυζαντινούς Ναούς της επαρχίας του και ανακαίνισε το κέντρο νεότητος Αγία Κυράννα. Υλοποίησε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρος. Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπόλεως, ενώ παράλληλα δημιούργησε λαογραφικό μουσείο στο Λαγκαδά, καθώς και τη Μόνιμη Έκθεση παλαιτύπων βιβλίων. Βοήθησε στην οργάνωση δύο τοπικών εκκλησιαστικών μουσείων στο Σοχό και τη Λητή. Δημιούργησε πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο στο Σοχό. Αναδιοργάνωσε και στήριξε ποικιλοτρόπως τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς του. Δημιούργησε και λειτούργησε το Κέντρο Μελέτης για την νόσο Αλτζχάϊμερ. Η πρόνοια του Θεού τον αξίωσε μετά από επίμονες έρευνές του να βρεθούν τα λείψανα των Νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης. Ανέδειξε τη μνήμη του Νεομάρτυρος Ιερομονάχου Γαβριήλ του εκ Βερτίσκου-Λαγκαδά και μερίμνησε για την αναγνώριση και αγιοκατάταξη του Αγίου Ακακίου και του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης. Στον τομέα της φιλανθρωπίας δημιούργησε το κοινωνικό εστιατόριο καθώς και τα ιδρύματα Χαραλάμπους Παπέ και Δημητρίου και Μαγδαληνής Παπέ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Χειροτόνησε πλήθος Ιερέων, με τους οποίους στελέχωσε όλες τις ενορίες της Εκκλησιαστικής του επαρχίας. Λειτουργούσε ακατάπαυστα στο Ιερό Θυσιαστήριο το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εκατήχησε, εδίδαξε και αγίασε δαψιλώς τον λαό του Θεού. Υπήρξε ένας αληθινός καλός ποιμένας και εργάτης ακατάπαυστος της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου», αναφέρει.

Χθες, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορήθηκε μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στη Σηλυβρία, τον θάνατο του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και κληρικούς της Επαρχίας του και της Πατριαρχικής Αυλής.

Ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός εξέδωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας όλοι το σπουδαίο έργο που είχε επιτελέσει ο μακαριστός Μητροπολίτης και το πλήγμα για τον τόπο που συνιστά η απώλειά του.

orthodoxianewsagency.gr