Κάλεσμα για προσευχή από την άκρη της Γης

2394

: Κάλεσμα να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην προσωπική προσευχή και επικοινωνία με τον Θεό, μετατρέποντας τα σπίτια σε Εκκλησίες…

απευθύνει προς τους κληρικούς, τις μοναστικές αδελφότητες και τους πιστούς με σχετική ανακοίνωση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος κάνει αναφορά στα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες καταστάσεις λόγω του κλεισίματος των Ναών και της αναστολής των Ιερών Ακολουθιών.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να μάθουμε να την ζούμε με υπομονή, ελπίδα και προσευχή.

Δεν χάνουμε την πίστη μας, δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Είναι καιρός να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην προσωπική μας προσευχή, στην προσωπική μας επικοινωνία με το Θεό.

Να μην σταματήσουμε να Του μιλάμε, να μην σταματήσουμε να Τον δοξολογούμε, να μην σταματήσουμε να Τον ευχαριστούμε, να μην σταματήσουμε να Τον παρακαλούμε. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησία.»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

Wellington τη 1ῃ Απριλίου 2020

Προς
Τούς Κληρικούς, τίς Μοναστικές Αδελφότητες και το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας
Αδελφοί καί τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Εύχομαι και προσεύχομαι, έχοντας την ελπίδα στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και Σωτήρα της ζωής μας, να έχετε σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

Διανύουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και σύντομα θα διανύσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Οι πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε με τον περιορισμό της κυκλοφορίας, των συναντήσεων μας, το κλείσιμο των Ναών, την αναστολή των Ιερών Ακολουθιών, μας φέρνει όλους σε μία άβολη και αμήχανη κατάσταση.

Κατά τα προβλεπόμενα των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών πιθανόν να διαρκέσει λίγες εβδομάδες ἠ και μήνες.

Μας θλίβει και μας πονάει όλους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνουμε άπραγοι και χωρίς αντίδραση.

Προτεραιότητα μας είναι να μην θέτουμε σε κίνδυνο την σωματική υγεία των αδελφών μας, των πλησίων μας, των δικών μας ανθρώπων, όλης της κοινωνίας.

Είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να μάθουμε να την ζούμε με υπομονή, ελπίδα και προσευχή.

Δεν χάνουμε την πίστη μας, δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Είναι καιρός να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην προσωπική μας προσευχή, στην προσωπική μας επικοινωνία με το Θεό.

Να μην σταματήσουμε να Του μιλάμε, να μην σταματήσουμε να Τον δοξολογούμε, να μην σταματήσουμε να Τον ευχαριστούμε, να μην σταματήσουμε να Τον παρακαλούμε. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησία.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια έχουμε βοήθεια μέσω της τεχνολογίας. Τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών της περιόδου λαμβάνουν χώρα από Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο.

Φυσικά η παρακολούθηση των Ιερών Ακολουθιών από το διαδίκτυο ή την τηλεόραση δεν αντικαθιστά την προσωπική μας προσευχή και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την συμμετοχή μας στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, στη Θεία Λειτουργία και την λήψη του Σώματος και Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Αποτελεί μονάχα μία παρηγοριά, μία βοήθεια και όχι την ουσία, αναμένοντας να τελειώσει αυτή η δοκιμασία και να επιστρέψουμε στις Εκκλησίες μας και στον κανονικό και ψυχοφελή εκκλησιασμό μας.

Καθ’ όλες τις Άγιες ημέρες που διανύουμε, Ιερές ακολουθίες θα τελούνται από όλους τους Ιερείς της Νέας Ζηλανδίας και των νησιών του Ειρηνικού για να αγιάζεται ο τόπος και οι άνθρωποι της, χωρίς προσωρινά την παρουσία των πιστών.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την άπειρη ευγνωμοσύνη που νοιώθουμε για όλους όσους εργάζονται για την διατήρηση της υγείας μας και της απρόσκοπτη συνέχιση της κοινωνικής μας ζωής.

Προσευχητικώς προς τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν και με πολύ αγάπη

Ο Μητροπολίτης
† ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Φώτο από asceticexperience.com